Brüsszel beszólt a magyar kormánynak a határzár miatt

Levélben szólította fel az Európai Bizottság a magyar kormányt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a határkorlátozásokat, ha azok diszkriminálják az uniós állampolgárokat – írja a hvg.hu.

Didier Reynerds, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos Twitter-oldalán azt írta: Ylva Johansson belügyi biztossal közösen levelet írtak a magyar kormánynak, melyben felhívják a figyelmet a schengeni terület integritásának fontosságára és arra, hogy határkorlátozásokat csak úgy szabad bevezetni, hogy azok nem diszkriminálják az Európai Unió polgárait és lakóit – írja a lap.

„Bármely intézkedést, mely nem tesz eleget az EU alapszerződésében lefektetett elveknek, azonnal vissza kell vonni” – idézi a hvg.hu Reynerds-t, aki szerint hamarosan magyar minisztertársaikkal is beszélni fognak, hogy további információkat kérjenek tőlük.

Magyarországon kedden léptek életbe a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorított határvédelmi intézkedések. Ideiglenesen a teljes belső határon visszaállította a határellenőrzést a kormány.

A külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalmi beléptetéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át. A fertőzés gyanújának megállapításától függetlenül a belépők a járványügyi hatóság által kijelölt karanténba vagy hatósági házi karanténba kerülnek 14 napra. Ez alól felmentést két, öt napon belül, legalább 48 óra különbséggel elvégzett molekuláris biológiai vizsgálat (PCR-teszt) negatív eredménye adhat.

A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok Magyarország területére legfeljebb 24 órára az államhatártól számított 30 kilométeres távolságon belülre beléphetnek, de ezt a sávot nem hagyhatják el.

Ugyanakkor Szijjártó Péter hétfő este Facebook-oldalán közölte: a csehek mellett a lengyelek és a szlovákok is beléphetnek szeptember elseje után Magyarországra negatív koronavírusteszttel.

A külügyminiszter kiemelte: a visegrádi országok (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) kifejezetten sikeresen – és egymással szoros együttműködésben – védekeztek a koronavírus első hullámával szemben. Hétfőn többször egyeztettek személyesen Bledben, majd telefonon az éjféltől életbe lépő újabb, a védekezést szolgáló magyar intézkedésekről.

Szeptember 1-től Magyarország lezárja a határait

Keddtől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett.