Felszállt a békejárat Izrael és az Egyesült Arab Emírségek között

Ez az első alkalom, hogy egy izraeli közvetlen kereskedelmi járat az Egyesült Arab Emírségekbe repül – írja az Ujkelet.live.

Augusztus 13-án Izrael és az Egyesült Arab Emírségek megállapodásra jutottak, hogy normalizálják a két ország közötti kapcsolatokat.

Az LY971 járat szám az Egyesült Arab Emírségek nemzetközi hívószámára utal. A kedden Tel-Avivba visszatérő járat száma LY972 lesz, ami pedig Izrael nemzetközi hívószáma.

Az El Al a gépet a béke szó angol, arab és héber megfelelőjével látta el.

A gép, mely átrepül a szaúdi légtéren, várhatóan 15:05-kor landol Abu Dzabiban. Az utasokat az Egyesült Arab Emírségek vezető tisztviselője, Anwar Gargash külügyminiszter fogadja majd a reptéren.

„Ez az első alkalom, hogy egy izraeli üzemeltetésű járat átrepül Szaúd-Arábia felett és Izraelből közvetlen járatként az Egyesül Arab Emírségekben landol” – mondta Tal Becker kapitány a felszállás előtt.

A kétnapos látogatás háromoldalú találkozót foglal magában Abu Dzabiban a delegációk vezetői – Meir Ben-Sabbat izraeli nemzetbiztonsági tanácsadó, Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó és Jared Kushner vezető tanácsadó, valamint az Egyesült Arab Emírségek nemzetibiztonsági tanácsadója, Tahnoun bin Zajed sejk – között, közölte a Miniszterelnöki Hivatal.

A Miniszterelnöki Hivatal főigazgatója, Ronen Peretz és Külügyminisztérium főigazgatója, Alon Ushpiz koordinálja a kormányzati minisztériumok munkáját a civil és a gazdasági szférában, és a diplomácia, pénz, repülés és belépési vízumok, egészség, kultúra és turizmus, űr, tudomány és beruházások, innováció és kereskedelem ügyekkel fog foglalkozni.

Az izraeli küldöttség tagjai között van Tzachi Braverman kabinettitkár, Hezi Lévi professzor az egészségügyi minisztérium főigazgatója, Shai-Li Spiegelman a tudomány és technológiai minisztérium főigazgatója, David Laffler a gazdasági és iparügyi minisztérium főigazgatója, Prof. Slomo Mor-joszef professzor a bevándorlási minisztérium főigazgatója, Joszef Drazhnin a regionális együttműködési minisztérium főigazgatója, Jigal Unna a Nemzeti Kiberügyi Igazgatóság vezetője, Dr. Amiram Applebaum a tudomány és innováció hatóság vezetője, Joel Feldaso a Polgári Repülési Hatóság igazgatója, Jáir Avidan az Izrael Bank bankfelügyelője, Sira Greenberg a pénzügyminisztérium vezető közgazdásza, Pini Sani az idegenforgalmi minisztérium főigazgató-helyettese valamint a kultúra és sportminisztérium kulturális igazgatóságának vezetője, Galit Wahabe Saso.

A teljes cikk itt olvasható.