Szijjártó posztban méltatta a kapcsolatfelvételt Izrael és az Emirátusok között

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter posztot szentelt többek között az Izrael és az Egyesült Arab Emirátusok közötti kapcsolatfelvételnek.

Jutott mára is még egy tárgyalás telefonon: Abdullah bin Zayed Al Nahyan sejk, az Egyesült Arab Emirátusok külügyminisztere régi jó kolléga. Sokat szoktunk beszélgetni, igazi baráti kapcsolat jött létre köztünk az elmúlt években.

Ma egy nagyon fontos és történelmi jelentőségű eseményt vitattunk meg, mégpedig azt, hogy az Emirátusok és Izrael között létrejött a megállapodás a kapcsolatok normalizálásáról.

Gratuláltam ehhez kollégámnak-barátomnak, hiszen ő személyesen is nagy szerepet játszott abban, hogy ezt a történelmi lépést a két ország megtette. Ez a megállapodás azt a reményt táplálhatja mindenkiben, hogy a Közel-Keleten egyszer valóban eljön a béke korszaka.

Magyarország barátként és jó partnerként tekint mind Izraelre, mind az Egyesült Arab Emirátusokra, és a nemzetközi fórumokon is rendszerint támogatjuk ezen országok törekvéseit.

Elmondtam a kollégának, hogy Magyarország támogatni fogja az Emirátusok megválasztását az ENSZ Biztonsági Tanácsába és az Emberi Jogi Tanácsba is.

A végére még egy jó hír: lezártuk a tárgyalásokat a beruházások kölcsönös védelméről szóló megállapodásról, amely tükrözi a térségben beruházó magyar cégek érdekeit, és komoly előrelépést jelent a gazdasági együttműködésünkben.

Békedominó: Mely arab országok lesznek a következők?

Az Izrael és Egyesült Arab Emírségek között e héten megkötött békeszerződés egyfajta modell lehet a zsidó állam és arab államok közti további megállapodásokhoz.