„Vihar előtti csend”: Rendőri fellépések, szórványos sztrájkok Fehéroroszországban

A fehérorosz hatóságok őrizetbe vették az ellenzéki koordinációs tanács két tagját egy gyárbejáratnál – közölte a tanács szóvivője hírügynökségekkel.

Olha Kovalkovát és Szjarhej Dileuszkit a rendőrség különleges részlege vette őrizetbe a minszki traktorgyár bejáratánál, a hírügynökségek szerint egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen váddal. Hivatalosan megerősítették az őrizetbe vétel tényét.

A koordinációs tanács Kovalkova Facebook-oldalán közzétett nyilatkozata szerint engedély nélküli tömegtüntetés szervezésével vádolják őket.

Az ellenzék múlt kedden alakította meg a koordinációs tanácsot, amelynek az a célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is vannak. A hatóságok azonban csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak a testület ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával, majd őrizetbe vették a tanács két vezető tagját, Makszim Znak jogászt és Szjarhej Dileuszki traktorgyári munkást.

Utóbbit most másodízben vették őrizetbe. Pénteken kihallgatták, de elengedték őket. A tanács tagja az ellenzék vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja is, aki a napokban Litvániába menekült.

A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint hétfőn a gyárakban rendben megindult a munka, az üzemi sztrájkbizottságok munkabeszüntetésre szólító felhívásai ellenére. Aljakszandr Lukasenka elnök Grodnóban elhangzott beszédében szombaton azt követelte, hogy zárják be a sztrájkoló üzemeket. Szjarhej Dileuszki, aki a minszki traktorgyár sztrájkbizottságának vezetője is, a hét végén azt mondta, hogy a gyár minden részlege dolgozik, de szerinte a légkör „vihar előtti csendre” emlékeztet.

Közigazgatási eljárás keretében hétfőn őrizetbe vették a minszki vontatógyár sztrájkbizottságának elnökét, Aljakszandr Lavrinovicsot – közölte a minszki rendőrség szóvivője a RIA Novosztyi orosz hírügynökség oldalán. Natalja Ganuszevics nem pontosította, hogy a férfi milyen jogsértést követett el.

Az orosz hírügynökség jelentésében azt írta, hogy számos fehérorosz vállalat számolt be sztrájkoló munkásokról, munkabeszüntetésekről. Ugyanakkor Raman Halovcsanka fehérorosz kormányfő adatai szerint a gazdaság reálszektorában minden vállalat normális rendben működik.

Korábban a Fehérorosz Demokratikus Szakszervezetek Szövetsége a RIA Novosztyival azt közölte, hogy az ország ipari nagyvállalatai sztrájkbizottságokat hoznak létre. A nemzeti sztrájkbizottság megalakítása hamarosan megtörténik.

Sztrájkbizottságok alakulnak egyebek között a MAZ gépkocsi- és autóbuszgyárban, a Minszki Traktorgyárban (MTZ), a MAZ gépkocsi- és autóbuszgyárban, valamint a Belaz vontató- és földmunkagépeket gyártó vállalatnál.

A fehérorosz védelmi minisztérium hétfőn arról tájékoztatott, hogy előző este a litván-fehérorosz határ térségében a légierő megakadályozta, hogy államellenes jelszavakat tartalmazó léggömböket juttassanak a fehérorosz légtérbe. A Mi-24-es helikopterekkel végrehajtott akcióban nem került sor fegyverhasználatra a közlemény szerint.

Ezzel szemben a litván külügyminisztérium tiltakozó jegyzéket adott át a fehérorosz félnek, mert állítása szerint egy Mi-24-es helikopter megsértette a litván légteret.

Tízezrek tüntetnek Minszkben Lukasenka ellen

A rendőrség hangosbemondókkal figyelmeztette az embereket, hogy ne vegyenek részt a hatóságilag nem engedélyezett megmozduláson.