Egész Szíriában elment az áram: támadás érhette az Arab gázvezetéket

Szíria egész területén megszűnt az áramszolgáltatás egy időre egy gázvezetéken történt robbanás miatt — jelentette a SANA hírügynökség illetékes minisztériumok közlése alapján. 

Az Ihbarija televíziós csatorna bemutatta a robbanást követő hatalmas tüzet, amely hivatalos közlések szerint Ad Dumeir és Adra szíriai városok között történt a fővárostól, Damaszkusztól északnyugatra.

Szíriában gáz-, illetve olajfűtésű erőművekben termelik az áramot.

A robbanás következtében három erőmű is leállt hirtelen, de azóta legalább egyet újra tudtak indítani, és több létfontosságú fogyasztó már kap áramot, illetve lassan helyreáll a szolgáltatás több tartományban

— közölték.

Ali Ganima olajipari miniszter nem tartotta kizártnak, hogy terrorcselekmény következtében történt a robbanás az Arab nevű gázvezeték Damaszkusz tartománybeli szakaszán.

Harcok Damaszkusz közelében. Fotó: MTI/EPA/Mohamed Badra

„Az első jelek arra utalnak, hogy terrortámadás történt” — fogalmazott a miniszter az Ihbarijának hozzátéve, hogy a vezeték a déli erőműveket látja el gázzal. Mint Ganima mondta: a műszaki szakemberek már a helyszínen vannak.

Az áramellátásért felelős miniszter pedig a SANA hírügynökségnek elmondta, hogy a szíriai tartományokban fokozatosan áll helyre az áramszolgáltatás.

2013-ban Szíria nagy részén elment az áram, miután a lázadók rakétatalálata következtében megsérült egy gázvezeték.

A közel-keleti országban 2011 óta tart a polgárháború, amelyben több százezer ember vesztette életét, milliók váltak földönfutókká.

Törökország Izrael új ellensége?

Erdogan szombaton Isztambulban fogadta a Hamász delegációját, ami jelzi, hogy a törökök fenyegető magatartása már több, mint retorika.