Bibliai időkből származó erődöt találtak Izraelben

A 3200 éves romok egykor egy kánaánita citadella alapját képezték, amelyet a filiszteusok visszaszorítására építettek. 

Az Izraeli Régészeti Hatóság bejelentette, hogy Dél-Izraelben, Kirját Gát közelében egy 3200 éves kánaánita erődöt tártak fel, amely a bibliai idők számtalan csatájának lehetett a helyszíne – írja a The Times of Israel.

Az időszámításunk előtti 12. századból származó romok Jeruzsálemtől hetven kilométerre találhatóak. Az erődöt az egyiptomiak építhették, akik ebben az időben uralták a mai Izrael déli területeit. A régészek számítása szerint a Bírák Könyve idejéből származik a citadella.

Az erődöt az egyiptomiak magára hagyták, valószínűleg egy filiszteus támadást követően. A helyszínt feltáró régészek elmondták, hogy az erőd 18 méter széles és 18 méter hosszú, tehát négyzet alakú, amelynek négy sarkában egykor tornyok emelkedtek. Az épületben találtak egy kaput, amit egyetlen három tonnás sziklából faragtak ki.

Az erőd szobáiban több száz edényt és háztartási eszközt találtak, amelyek közül több teljesen ép állapotban maradt meg. Az edények láthatóan egyiptomi stílusban készültek.

„A felfedezett citadella bepillantást ad a Bírák Könyvének geopolitikai realitásába, mikor a kánaániták, az izraeliták és a filiszteusok egymással csatáztak” – olvasható a régészek hivatalos nyilatkozatában.

Ebben az időben Egyiptom uralta a területet, majd a zsidók és a filiszteusok is bejelentkeztek a hatalomért. A terület, ahol az erőd épült, a filiszteus Gát és a kánaánita Lákis között helyezkedett el, és a tornyokból szemmel lehetett tartani a Júdeai-síkság felé kanyarodó utat is.

Az erőd helyszínén eredetileg iskolások végeztek ásatásokat, és így sikerült megtalálni a romokat. A helyszín keddtől mindenki számára látogathatóvá válik.

Júdea ősi adóhivatalára és királyi raktárára találhattak régészek Jeruzsálemben

A régészek a tavaly átadott új amerikai nagykövetségi épület közelében találtak a 2700 éves leletekre.