Allahu akbar: Tömeges gázolás Németországban

Szándékosan, és valószínűleg szélsőséges politikai vagy vallási indíttatásból okozott autójával balesetsorozatot egy férfi Berlinben a nyomozás első megállapításai szerint – jelentették német hírportálok szerdán.

A német főváros déli és délnyugati részét átszelő A100-as autópályán kedd este három baleset történt, hatan megsérültek, köztük hárman súlyosan.

A berlini rendőrség szerdai tájékoztatása szerint megállapították, hogy a balesetek egész biztosan nem véletlenül történtek. A feltételezett elkövető szándékosan ütközött autójával más járműveknek, motorkerékpárokat és robogókat szemelt ki célpontnak.

A feltételezett elkövetőt három rendbeli gyilkossági kísérlettel gyanúsítják, várhatóan még szerdán előzetes letartóztatásba helyezik.

A kihallgatásán tett kijelentései alapján „vallásos-iszlamista indíttatásból” követte el a bűncselekményeket. Azonban „pszichés labilitásra” utaló jeleket is feltártak nála.

Az ügy feltárására alakított nyomozócsoport egyelőre nem talált arra utaló jeleket, hogy a gyanúsított terrorszervezet tagja volna – áll a rendőrség közleményében.

Egybehangzó sajtójelentések szerint a gyanúsított egy 30 éves iraki elutasított menedékkérő.

A Bild című lap szerint hazájából Finnországba távozott, és onnan érkezett Németországba 2016-ban. Ideiglenes tartózkodási engedélye 2020 végén jár le.

Az autópályás ámokfutás azzal ért véget, hogy a harmadik karambolban a férfi autója működésképtelenné vált. Ekkor kiszállt és a kocsi tetejére helyezett egy fémdobozt, amelyről azt állította, hogy robbanószerkezetet tartalmaz, és működésbe hozza, ha bárki megközelíti.

Szemtanúk szerint egy kés is volt nála és az Allahu akbar kiáltást hallatta.

A helyszínre riasztott rendőrök főleg egy arabul beszélő rendőr közreműködése révén tudták őrizetbe venni – áll a beszámolókban.

Több német lap arról is beszámolt, hogy

a gyanúsított tavaly négy hónapig együtt lakott egy terrorcselekmény elkövetésére hajlandónak tartott, regisztrált közveszélyes iszlamistával egy menedékkérőket befogadó otthonban.

Margarete Koppers berlini főügyész szerdán a tartományi rangú főváros törvényhozásának (Képviselőház) jogi bizottsága előtt számolt be a nyomozás első eredményeiről. Sajtójelentések szerint elmondta, hogy a férfinek többször volt már dolga a rendőrséggel súlyos testi sértés gyanúja és hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt. Az utóbbi ügyben 2018-ban pszichikai állapota miatt felmentették és elrendelték gyógykezelését.

Margarete Koppers azt is elmondta, hogy a balesetsorozat ügyében nem találtak további lehetséges gyanúsítottakra, segítőkre, tettestársakra utaló nyomokat.

FOCUS Eilmeldungen on Twitter: „+++ Staatsanwaltschaft: Zwischenfall auf Berliner Autobahn islamistischer Anschlag +++ https://t.co/Qd1wv72T0S / Twitter”

Staatsanwaltschaft: Zwischenfall auf Berliner Autobahn islamistischer Anschlag +++ https://t.co/Qd1wv72T0S