Koronavírus: Merkel behúzta a kéziféket

Az utóbbi hetekben megduplázódott az új fertőzöttek napi száma, ezért nem lehet tovább lazítani a járvány miatt elrendelt korlátozásokat – mondta Angela Merkel kancellár Düsseldorfban az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormánynál tett látogatása után.

A kancellár Armin Laschet tartományi kormányfővel tartott tájékoztatóján rámutatott, hogy az utóbbi hetekben megduplázódott – az 1400 körüli szintre emelkedett – az új típusú koronavírussal fertőzöttek naponta regisztrált száma. Ezért a legnagyobb következetességgel be kell tartani és be is kell tartatni a higiéniai szabályokat, és nem lehet tovább lazítani a korlátozásokat – mondta Merkel.

Jelezte, hogy egyelőre nem tartja szükségesnek a megszüntetett korlátozások visszaállítását. Mint mondta, a fertőzöttek szűrésével és a fertőzési láncolatok feltárásával és megszakításával foglalkozó helyi egészségügyi hivatalok „még” ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet.

Angela Merkel hangsúlyozta, hogy Németország „egy világjárvány kellős közepén” van, ezért mindenkinek be kell tartania az alapszabályokat, a maszkviselésről és a társas távolságtartásról szóló előírásokat. Ezek nem szabadon választható, hanem kötelező viselkedési formákat írnak elő, megsértésük pedig veszélyezteti mások egészségét, ezért helyes, hogy számos tartományban pénzbüntetés jár a szabályszegőknek.

Armin Laschet és Angela Merkel fotó: EPA/Federico Gambarini

Armin Laschet kiemelte, hogy ha mégiscsak további szigorításokra lesz szükség, mindenképpen úgy kell eljárni, hogy ezek ne a gyermekeket és a közoktatási rendszert sújtsák. Arról is szólt, hogy a tartományi kormányok vezetői rövidesen újabb tanácskozást tartanak a kancellárral a járvány elleni küzdelem összehangolásáról

A kancellár és az észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök egyaránt kiemelte, hogy a fertőzöttek számának emelkedése mindenekelőtt a felélénkült mobilitásra, a külföldi utazásokra, nyaralásokra vezethető vissza. Angela Merkel hozzátette: további fontos tényező, hogy Németországban sok helyen a kellő óvatosság nélkül tartanak nagyobb összejöveteleket.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet keddi adatai szerint az utóbbi 24 órában országszerte 1390 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2). Az igazolt fertőzések száma így 225 404-re emelkedett. A fertőzés okozta betegséggel (COVID-19) összefüggésbe hozott halálesetek száma néggyel emelkedett, 9236-ra.

A járvány eddigi csúcspontján, április elején naponta 5000-6000 új fertőzöttet regisztráltak Németországban. Ez a szám júliusban az 500 körüli szintre süllyedt, és a hónap végén indult ismét emelkedésnek. Az esetek számának nagymértékű és gyors növekedése egyelőre nem növelte számottevően az egészségügyi ellátórendszer terheit – ezt jelzi, hogy az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének nyilvántartásában szereplő 1225 klinika közül a keddi adatok szerint 802-ben vannak szabad intenzív ágyak -, ami annak tulajdonítható, hogy a vírus a járvány legelső szakaszához hasonlóan ismét főleg a fiatalok körében terjed.

Horvátországban és Szlovéniában is megugrott a fertőzöttek száma

Horvátországban az elmúlt 24 órában 199-el nőtt, és elérte a 6855-öt a fertőzöttek száma. Hétfőn még 85 újonnan azonosított fertőzöttről számoltak be. Nem történt új haláleset, így a járvány halálos áldozatainak száma 166 maradt. A betegek közül 120-an vannak kórházban, közülük tizenegyen lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 1371 fő, a legmagasabb a járvány kezdete óta. A négymilliós országban eddig összesen 140 471 koronavírus-tesztet végeztek el, az elmúlt egy napban 1824-et.

A legtöbb új esetet továbbra is a fővárosban, Zágrábban, illetve Split-Dalmát megyében regisztrálták. A zágrábi esetek is a tengerparthoz kötődnek. A vírus tengerparti éjszakai szórakozóhelyeken terjed, és a fiatalok a legfőbb terjesztők.

Utasok a zágrábi villamoson fotó: EPA/ANTONIO BAT

A szomszédos Szlovéniában a kabinet által közzétett adatok szerint hétfőn az előző napinak a kétszeresével, 27-tel 2456-ra nőtt az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma. Új halálesetet nem regisztráltak, a járvány halálos áldozatainak száma így 129 maradt. A diagnosztizált betegek közül mindössze 16-an vannak kórházban, közülük hármat ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt egy hétben 201 pozitív esetet regisztráltak az országban. A behurcolt fertőzések többsége a népegészségügyi intézet szerint Horvátországból származik. A kétmilliós országban eddig 143 463 koronavírus-tesztet végeztek el, az elmúlt 24 órában 1143-at.

Olaszországban és Franciaországban sem javul a helyzet

Több mint 400-zal nőtt 24 óra alatt az új koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban; a halálos áldozatoké öttel emelkedett – közölte az olasz egészségügyi minisztérium.

A tájékoztatás szerint csaknem 54 ezer koronavírus-tesztet végeztek el a hatóságok a megelőző 24 órában, sokat ezek közül repülőtereken, hogy kiszűrjék a Spanyolországból, Horvátországból, Görögországból, Máltáról beutazók közül a vírushordozókat.

A betegségben a hivatalos adatok szerint 35 ezer 405 ember halt meg a járvány kitörése, február 20. óta Olaszországban. Az aktív fertőzöttek száma kicsivel több mint 15 ezer. Közülük 843-at ápolnak kórházban, 58 embert intenzív osztályon. 14 ezer 200-an vannak otthonukban karanténban. A koronavírus eddig összesen 204 ezer embert fertőzött meg Olaszországban.

Franciaországban kedden 2238 új Covid-19-beteget vettek nyilvántartásba. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint az újonnan regisztrált fertőzöttek számának hétnapos mozgóátlaga immár ötödik napja meghaladja a 2000-et, ami utoljára április közepén fordult elő.

Közben Törökországban bejelentették, hogy meghaladta a 6 ezret a koronavírus halálos áldozatainak a száma. Kedden 1263 új fertőzöttet regisztráltak az előző napi 1233 után. Ezzel az összes regisztrált megbetegedés megközelítette a 252 ezret.