Elhunyt Ruth Gavison izraeli jogász, polgárjogi aktivista

Az Association of Civil Rights (Polgárjogok Egyesülete) alapítója és a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora Gavison 75 éves korában halt meg – adta hírül a Jewish Telegraphic Agency.

Gavison 2011-ben megkapta a legmagasabb izraeli állami kitüntetést, az Izrael Díjat, miután a Héber Egyetemen 40 évig tanított és olyan területeket kutatott, mint az állam és az egyház, a törvény és az erkölcs kapcsolata.

Gavison halálára számos barátja, kollegája és a tudományos és civil élet szereplője reagált, többek közt Ruvi Rivlin államelnök, aki azt írta:

„Gavison professzor kiváló jogász volt, komplex kristálytiszta gondolkozással. Szavakkal és tettekkel rakta az „és” szócskát a zsidó és a demokratikus, a demokratikus és a zsidó közé. Társadalmunknak és országunknak mélyen hiányzik majd.”

Gavisont 2005-ben jelölték Izrael Legfelsőbb Bírósági posztjára, ám végül azért nem választották meg, mert Aharon Barak akkori főbíró rosszallotta Gavison igazságügyet illető kritikáját.

Az Izrael Demokrácia Intézet munkatársa volt, és számos állami bizottságban szolgált, köztük a 2006-os Winograd-bizottságban, amely Izraelnek a libanoni háborúban folytatott cselekedeteit vizsgálta. 2013-ban felkérték egy alkotmányos javaslat megfogalmazására, amely összeegyeztetné az ország demokratikus és zsidó karakterét.

Gavison 1945-ben született Jeruzsálemben. BA diplomát kapott a Héber Egyetemen, PhD-jét az Oxfordi Egyetemen szerezte.