Izraeli légi(szárny)csapás Németországban

Történelmi eseményre készülnek az izraeli légierő katonái, akik első alkalommal fognak német kollégáikkal annak az országnak a légterében gyakorlatozni, ahol a Harmadik Birodalom idején őseik totális megsemmisítéseire szövetkeztek.

Az Izraeli Légierő (IAF) hétfőn története során először fog együtt gyakorlatozni német repülős egységekkel Németországban – idézi az izraeli hadsereg közleményét a The Jerusalem Post.

Az izraeli katonák számára kéthetes nemzetközi hadgyakorlat kezdődik, amely mellett a zsidó állam képviseletében nem csak holokauszt megemlékezéseken vesznek részt, de repülőgépeikkel átrepülnek a dachaui koncentrációs tábor és az 1972-es müncheni olimpián kivégzett izraeli sportolók számára állított emlékhely felett is.

Az idei koronavírus-járvány miatt ez lesz az IAF szolgálatában állók első idei nemzetközi hadgyakorlata, és a légierő nem is tervez továbbiakat 2020-ra. A hétfőn kezdődő, 14 napos németországi gyakorlatot kedden állami megemlékezés kíséri:

az izraeli katonákat Németország védelmi minisztere, Annegret Kramp-Karrenbauer kalauzolja majd Dachauban. 

Izraeli vadászgépek gyakorlaton. Fotó: IDF

Az IAF szűkszavú közleményéből nem derül ki pontosan, hány katona is tagja a küldöttségnek. Az izraeliek a német katonák mellett más NATO-állam repülős egységeivel is fognak közös hadműveleteket végezni. A helyszínről természetesen nem közöltek információt.

Mindkét állam képviselője „történelmi jelentőségű” kooperációról beszélt az esemény kapcsán. A felek a kéthetes program során közösen vesznek részt egy rendezvényen, a Multinational Air Groupon. Utóbbi egy szakmai és politikai fórum, amely során nem csak gyakorlati, hanem elméleti és stratégiai eszmecserére is sor kerül.