Sikeres kísérletet hajtottak végre az atomtámadás ellen védő rakétával Izraelben

Az izraeli partok közelében lelőtte a célpontot a korszerűsített Nyíl-2 rendszer, amely nagy hatótávolságú rakétákkal szemben védi a zsidó államot — adta hírül az izraeli védelmi minisztérium. 

Izrael és az Egyesült Államok közösen hajtotta végre a tesztet, amelyet az izraeli védelmi minisztérium „tökéletes szimulációnak” nevezett. A szerda éjjel elvégzett gyakorlat alatt egy nagy hatótávolságú rakéta lelővését szimulálták a Földközi-tenger fölött. Az elfogó rakéta a Palmahim légi támaszpontról indult, amely Izrael középső részén helyezkedik el.

A továbbfejlesztett Nyíl-2 lelőtte a célpontot, amely úgy viselkedett, mint azok a fegyverek, amelyek az előreljelzések szerint a jövőben Izraelt megtámadhatják, például az iráni rakéták.

Az Israel Aerospace Industries cég, amely a rakétát gyártja, elmondta, hogy robbanófejet illesztettek az elfogórakétára.

„A tesztet egy szóval úgy lehetne jellemezni, hogy tökéletes” — büszkélkedett Mose Patel, a védelmi minisztérium alá tartozó Rakétavédelmi Szervezet (MDO) vezetője. Mint Patel elmondta: a bejövő célpontot először a Nyíl radarja mérte be, ekkor lőtték ki a Nyíl-2 elfogórakétát. Patel szerint a pillanatot tökéletesen kiválasztották, így tudták megsemmisíteni a támadó rakéta által hordozott robbanóanyagot.

israel-missile-defense-organization-successfully-carries-out-arrow-2-interception-test-3.jpg (825×515)
A Nyíl-2 sikeres tesztje. Forrás: MTI

„Izrael távoli és közeli kihívásokkal néz szembe, de a védelmi minisztérium kutatási és fejlesztési osztályának irányításával dolgozó technológiai csapatunk, repülőgépiparunk és védelmi iparunk biztosítja számunkra, hogy mindig egy lépéssel ellenségeink előtt járjunk. Mindenfajta fenyegetéssel szemben megvédjük az izraeli légteret” — nyilatkozta a sikeres teszt után Beni Ganz védelmi miniszter.

A kísérlet a Nyíl-2 összekapcsolhatóságát is vizsgálta a többi izrael védelmi rendszerrel: a Nyíl-3-mal, amely a légkörön kívüli, különösen hosszú távról indított rakéták ellen szolgál, a közepes távolságról kilőtt rakéták elleni Dávid parittyájával, angol nevén Varázspálca-rendszerrel, valamint a rövid távolságról támadó rakéták elleni Patriot és Vaskupola légvédelmi rendszerekkel.

A célpont egy pontos és nagy hatótávolságú rakétát szimulált, olyat, mint amilyen például az iráni Sihab-3, amely több mint ezer kilométeres távolságról képes célba érni.

„Megint bebizonyítottuk, hogy Izraelnek van a legerősebb és legfejlettebb védekező és támadó képessége a világon”

— mondta gratulációjában Benjámin Netanjahu miniszterelnök, aki köszönetét is kifejezte az Egyesült Államoknak az együttműködésért.

„Tudják meg ellenségeink, és akik ártani akarnak nekünk, hogy Izrael felkészült minden fenyegetés ellen” — tette hozzá a kormányfő.

Izraelre több százezer rakéta irányul a Gázai övezetből, Libanonból, Szíriából és Iránból, ezért hozták létre az elmúlt években a világ egyik legfejlettebb, több szintű légvédelmi rendszerét, amely képes elfogni a rövid, a közepes és a nagy hatótávolságú rakétákat is. A Nyíl rendszer az utóbbiak semlegesítésére képes, például ballisztikus és cirkáló rakéták elfogására, köztük olyanokéra, amelyeket nukleáris robbanófejjel, vagy akár más nem hagyományos munícióval is el lehet látni.

Az elmúlt években az izraeli védelmi miniszétrium jobbára a Nyíl-3 tesztelésével és fejlesztésével volt elfoglalva, amelyet 2017 januárjában állítottak rendszerbe, de folytatják a Nyíl-2 korszerűsítését is, amely alacsonyabban repülő rakéták elfogására alkalmas. Hivatalos közlések szerint a rendszert húsz év alatt ötször is feljavították.

Az izraeli hadsereg egyébként három szintű rakétavédelmet épített ki: a nagy hatótávolságú rakéták ellen védő Nyíl-3, a közepes hatótávolságú rakéták ellen védelmet biztosító Varázspálca, és a néhány kilométerről indított, harcászati rakétákat elfogó Vaskupola nevű védelmi rendszert.

Sikeresen tesztelték Izrael Nyíl-3 légvédelmi rakétáját

Az amerikai segítséggel kifejlesztett légvédelmi rakéták egyik legfontosabb célja az Iránban jelenleg fejlesztés alatt álló precíziós rakéták elleni védelem.