Görögország kötelező karantén nélkül engedi be az izraeli turistákat

A két ország külügyminiszterei szerdán folytatott telefonbeszélgetésük során megegyeztek, hogy Görögország kijelöl néhány olyan desztinációt, melyet izraeli turisták a korábban kötelező karantén nélkül is látogathatnak – írja a Ynetnews.

Korábban az EU-s országok karantént tettek kötelezővé az olyan országokból érkezők számára, melyek súlyosan fertőzöttek a koronavírus által. A két ország már júniusban elhatározta, hogy augusztusra igyekeznek optimális és biztonságos megoldást találni a turizmus kérdésében.

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a Gabi Askenázi izraeli és Nikos Dandias görög külügyminiszter által kötött egyezményben hány desztináció kerül kijelölésre. Dundias csütörtökön egyébként Izraelbe is érkezett.

Nikos Dendias on Twitter: „I spoke by phone to #Israel FM @Gabi_Ashkenazi. Close 🇬🇷🇮🇱 cooperation & Turkish illegal actions in #EasternMediterranean in focus. pic.twitter.com/bgYAMLXc19 / Twitter”

I spoke by phone to #Israel FM @Gabi_Ashkenazi. Close 🇬🇷🇮🇱 cooperation & Turkish illegal actions in #EasternMediterranean in focus. pic.twitter.com/bgYAMLXc19

A két ország diplomáciai vezetői beszélgetésükön szót ejtettek azokról az erőfeszítésekről is, amik Törökország részéről a földközi-tengeri térség energia-kihasználására irányulnak.

Dundias ezzel kapcsolatban azt mondta: „Gabi Askenázival egyeztettünk Görögország és Izrael szoros együttműködéséről a török illegális lépések ügyében.”

Görögország, Izrael és Ciprus idén januárban fogott össze, hogy közösen foglalkozzanak a mediterrán térség energialehetőségeinek kihasználásával, ezzel szemben Törökország Líbiával próbál hasonló együttműködést fenntartani — azt állítva, hogy erre szuverén joga van.