Döntött a Knesszet

Az izraeli parlament, a Knesszet elutasította az ellenzék indítványát arról, hogy vádlott személy ne kaphasson miniszterelnöki megbízatást, és előzetes olvasatban elfogadta a költségvetés benyújtása elhalasztásának kormánypárti javaslatát – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A Knesszet 57:37 arányban leszavazta azt az ellenzéki javaslatot, hogy vád alá helyezett embert ne kérhessen fel miniszterelnöknek az államfő, aminek megszavazása megakadályozta volna Benjámin Netanjahu újbóli kinevezését a kormány élére.

Az erről döntő plénumon nem jelentek meg a koalíciós kormányban részes Kék-Fehér párt törvényhozói, hogy ezzel is jelezzék, mindent elkövetnek az újabb előrehozott választások megakadályozása érdekében, noha éppen egy ilyen törvény létrehozása volt egyik legfőbb választási ígéretük.

Az újabb, két éven belül negyedik parlamenti választás elkerülésére született, de egészen más szándékból a másik, szerdán a Knesszet elé került indítvány is, amely három hónappal elhalasztaná a költségvetés benyújtásának határidejét. Az érvényes jogszabályok szerint ugyanis ha augusztus 25-ig, az új kormány létrejöttének századik napjáig nem készül el a büdzsé, akkor automatikusan feloszlik a parlament és kiírják a választásokat.

Ezt az indítványt negyvenegy honatya ellenében ötvenhatan megszavazták, de ez még csak előzetes voksolás volt. Augusztus 25-ig első, második és harmadik olvasatban is el kell fogadni ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjék, és hogy legalábbis három hónappal elnapolják a jelenlegi politikai válságot.

A költségvetési vita azért robbant ki a kormány két pártja, a Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezette jobboldali Likud és a Beni Ganz vezette centrista Kék-Fehér között, mert a Kék-Fehér ragaszkodik a koalíciós egyezményben a Likud javaslatára meghatározott két éves költségvetéshez 2020-re és 2021-re, a Likud viszont külön költségvetést követel az utóbbi hetekben 2020 hátralévő hónapjaira.

Az apró betűs részen bukhat el az izraeli egységkormány

A Netanjahu és Ganz közötti vita alapja kizárólag politikai, és nincs köze a költségvetés átcsoportosításaihoz. Nagy Gabriella elemzése.

A 12-es kereskedelmi tv szakértői szerint a gazdasági szakemberek és a pénzügyminisztérium is a nagyobb stabilitást ígérő két éves változatot szeretné. Ha az egy éves büdzsét fogadják el, akkor jövő év elején ismét tárgyalni kell a költségvetésről, és ha jövőre nem születik egyezség márciusig, akkor ismét feloszlathatják a Knesszetet és új választásokat írhatnak ki még november előtt, amikor a jelenlegi koalíciós egyezmény szerint Beni Ganz ülne Netanjahu helyett a kormányfői székbe.

A 12-es tv értesülései szerint háttértárgyalások kezdődtek a Likud és a Kék-Fehér között a koalíciós egyezmény újraírásáról, és csak ennek sikere esetén szavazza meg a Likud a három hónapos halasztást, a második és harmadik olvasatot.

A jelenlegi megállapodás szerint csakis a Likud és a Kék-fehér közös megegyezésével lehet kinevezni az új rendőrfőnököt, valamint a jogrendszer számos kulcsszereplőjét, Netanjahu viszont azt szeretné elérni, hogy ezekről csakis a Likud dönthessen egyedül.

Ezek az állami vezetői posztok, illetve az azokat betöltő személyek jelentős szerepet játszanak a kormányfő korrupciós perének további alakulásában, melynek januárban kezdődik a bizonyítási szakasza, ahol elvileg hetente háromszor kéne megjelennie vádlottként.

Egyelőre több lehetséges kimenetele is lehet a vitának: vagy elfogadják a kérdés elhalasztásról döntő törvényt, vagy a Kék-fehér beleegyezik a rövid, pár hónapos költségvetésbe, – ami szintén csak a kérdés elnapolását jelenti, – vagy már a következő napokban felborul a kormánykoalíció, nem lesz sem törvény, sem haladék, és már novemberben ismét az urnák elé járulnak az izraeliek.

Ezen a negyedik választáson is elsősorban arról döntenek majd Izrael polgárai, hogy tovább támogatják-e Benjámin Netanjahut, azonban már sokkal nehezebb körülmények közepette, a koronavírus járvány miatt egészségügyi, és súlyos gazdasági válságban, közel egymillió munkanélkülivel.