Kamala Harris lesz Joe Biden alelnök-jelöltje

A demokrata elnökjelölt döntött: a kaliforniai szenátor személyében először neveztek meg fekete politikusnőt lehetséges amerikai elnökhelyettesnek.

Hosszas találgatások után a demokrata párt – egyelőre nem hivatalos – elnökjelöltje megnevezte, kivel vág bele a kampányba: Kamala Harris személyében saját korábbi kemény kritikusát emelte maga mellé. Az 55 éves Harris az elemzők szerint intelligens és integratív személyiség, aki nem tartozik a pártot egyre szélsőségesebb irányba tolni próbáló „négyes fogathoz”.

„Úgy döntöttem, Kamela Harris a legjobb személy arra, hogy fel tudjam venni a harcot Donald Trumppal és Mike Pence-szel és aztán 2021 januártól vezesse a nemzetet” – írta Biden emailen rajongótáborának. Emlékezetes, hogy az első elnökjelölti tévévitákon Biden és Harris nemegyszer élesen összevitatkoztak, Harris több kérdésben is meg tudta szorongatni Bident.

A döntés egy nappal azután született meg Biden stábjában, hogy afroamerikai hírességek újabb nyílt levélben kérték a demokraták várható elnökjelöltjét, hogy fekete amerikai nőt válasszon alelnök-jelöltjéül. A jelöltek között volt Harris mellett Susan Rice, az Obama-kormányzat volt nemzetbiztonsági tanácsadója, Karen Bass kaliforniai és Val Demings floridai képviselő, Keisha Lance Bottoms, Atlanta polgármestere, sőt,

a republikánusokhoz közelálló Fox televízió szerint Biden gondolkodott a volt first lady, Michelle Obama jelölésében is. Obama elnök felesége azonban kizárta ennek a lehetőségét. Valamennyi jelölt-aspiráns afroamerikai.

Bidennek voltak nem afroamerikai jelöltjei is, ezek azonban visszatetszést keltettek a befolyásos fekete személyiségek körében. Több mint 100 afroamerikai nő a múlt héten szintén nyílt levélben bírálta Bident „a fekete nők iránti égbekiáltó tiszteletlenségért”.

Mint arról rövid portrénkban írtunk, Harris személyében az egyik legizraelpártibb demokrata politikus kerülhet az amerikai alelnöki posztra. Kamala Harris 2017-ben támogatott egy olyan határozatot, amely ellenezte, hogy Obama elítélje Izraelt az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A szenátor együtt bábáskodott a határozat fölött Marco Rubio republikánus társával, és még sok más szenátorral.

„Meggyőződésem, hogy amikor bármely szervezet delegitimálja Izraelt, akkor nekünk támogatnunk kell és fel kell szólalnunk annak érdekében, hogy Izraelt egyenlő bánásmódban részesítsék” — magyarázta néhány héttel később az AIPAC előtt tartott beszédében.

Mit gondolnak Izraelről a lehetséges demokrata alelnökjelöltek?

Joe Biden várhatóan hamarosan bejelenti, ki lesz az alelnökjelöltje. Négy politikusnőt tartanak a legesélyesebbnek.