Hetek óta kurdokat támadnak a törökök Irakban

Két magas rangú iraki katonatisztet ölt meg kedden egy drón az iraki kurd autonóm területen. Az iraki hadsereg elítélte „a drón által végrehajtott nyilvánvaló török agressziót”.

Törökország hetek óta légicsapásokat hajt végre a törökországi ellenzéki Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásai ellen az iraki Kurdisztánban.

Bagdad már kétszer bekérette a külügyminisztériumba a török nagykövetet, hogy tiltakozzon a területén végrehajtott török légitámadások ellen. A tiltakozások ellenére Ankara azt állítja, hogy joga van harcolni az általa – az Egyesült Államokhoz és az Európai Unióhoz hasonlóan – terrorszervezetnek tekintett PKK ellen.

Az iraki hadsereg közleménye szerint a két magas rangú katonatiszt, a határőrség zászlóaljparancsnokai egy gépkocsiban utaztak a támadás idején. A gépkocsi vezetője is meghalt a támadásban.

Ihszán Salabi, az Erbíl tartománybeli Szidakan település polgármestere azt mondta, hogy a török drón akkor támadt a határőrtisztekre, amikor a PKK fegyvereseivel találkoztak.

Szemtanúk elmondták, hogy kedd reggel összecsapások voltak a PKK fegyveresei és az iraki hadsereg katonái között. A találkozót a feszültségek enyhítése céljából hívták össze helyi vezetők szerint.

Ankara június közepén újabb hadjáratot indított az iraki Kurdisztán ellen Tigriskarom fedőnéven. A művelet során légicsapásokat hajtottak végre, és helikopteres kommandókat vetettek be a szárazföldön. A harcokban legalább öt polgári személy vesztette életét, a török hadsereg vesztesége két katona, a PKK és szövetségesei tíz fegyverest és szimpatizánst veszítettek.

A PKK török területen 1984 óta harcol eleinte a délkelet-törökországi terület elszakadásáért, később autonómiájáért. A török állam és a kurd fegyveresek közötti harcokban több mint 40 ezren haltak meg, közöttük számos polgári személy.

Címlapfotónk illusztráció.

Három tekintélyelvű szövetség vetekszik a Közel-Keletért

A térségben semmi sem az, aminek látszik. A demokratáknak és liberálisoknak mindenesetre nincs barátja, illetve szövetségese arrafelé.