Hat francia turistát mészároltak le Nigerben

A kirándulók egy terepjáróban ültek, mikor motorral érkező fegyveresek támadtak rájuk, akik a járműben utazók közül senkit nem hagytak életben. 

Az Iszlám Állam és egyéb terrorszervezetek az elmúlt években terjeszkedni kezdtek a Száhel-övezetben. A leginkább érintett országok Niger, Burkina-Faso, és Mali, ahol az elmúlt időben több komoly támadás is történt.

Vasárnap délelőtt a fővárostól, Niamey-től 60 kilométerre keletre fekvő Kouré település közelében hat francia állampolgárra ismeretlen fegyveresek támadtak rá.

A térség a nyugat-afrikai zsiráfok utolsó csordáinak lakhelyeként ismert, és valószínűleg a csapat épp egy kirándulásra indult. A támadásnak nem voltak túlélői.

A France 24 információi szerint Niger érintett tartományában korábban soha nem történt külföldieket célzó terrortámadás. Ráadásul a korábbi francia gyarmatot rendszeresen látogatják turisták.

Az esetet követően Emmanuel Macron telefonon tárgyalt Niger elnökével. A tartomány kormányzója közölte, hogy a támadásban hat francia állampolgár és két nigeri halt meg, és egyelőre nincsen információjuk arról, hogy kik követték el a gyilkosságokat. A hatóságok annyit állapítottak meg, hogy a támadók előre kitervelték a rajtaütést és bokrok mögött megbújva várták a csoportot.

A turisták az ACTED francia humanitárius szervezet járművében ültek, és a hírek szerint az áldozatok között vannak olyan személyek, akik a szervezet tagjai voltak.

Az AFP hírügynökség nyilvánosságra hozta a helyszíni fotókat, amely alapján a francia turisták járművét teljesen szétlőtték a terroristák.

A francia oldalak feltételezése szerint a támadást vélhetően a régióban tartózkodó dzsihádista terroristák követték el. A turisták által is kedvelt Tillabari régió ugyanis közel van Mali és Burkina Faso határához is, ahol az elmúlt hónapokban megnövekedett a terrorcsoportok tevékenysége.

Nem ez az első franciákat célzó támadás Nigerben, tavaly decemberben dzsihadisták 70 francia katonát öltek meg, mikor rajtaütöttek egy francia bázison. Azonban eddig civileket nem ért támadás. A francia hadsereg 1400 katonája van jelen a térségben, akiknek helyzetét bizonytalanná teszi a régióban erősödő terror és az, hogy az őket gyakran fedezettel ellátó Egyesült Államok jelezte, hogy kivonulna a térségből.

A France24 videója a térségben állomásozó csapatokról: 

Is the French army the last line of defence against jihadists in Sahel region?

As French President Emmanuel Macron holds a summit with leaders of African G5 Sahel nations in a bid to shore up the legitimacy of France’s military operatio…