Auschwitz csapatába igazolt az izraeli jégkorong-válogatott csapatkapitánya 

A játékos szerint a város örül, hogy egy zsidó fog játszani az Oświęcim nevű lengyel csapatban. 

Mikor az izraeli jégkorong csapat kapitánya, Eliezer Sherbatov ősszel kikorcsolyázik a jégre, alig néhány percnyire fog edzeni és versenyezni az auschwitzi koncentrációs tábortól, ahol a nácik egykor egymillió zsidót öltek meg — írja a The Times of Israel. 

A 28 éves Sherbatov egy héttel igazolt az Oświęcimhez, vagyis az Auschwitz helyi csapatához. A sportoló egy izraeli újságnak azt nyilatkozta, nem fél attól, hogy a hoki szurkolók antiszemita kántálásokkal fogják őt fogadni, noha korábban előfordult, hogy lengyel futball drukkerek antiszemita szólamokat skandáltak a lelátókról.

„Az emberek Lengyelországban örülnek, hogy egy zsidó eljött Izraelből, hogy Auschwitz csapatában játsszon. Boldog vagyok, hogy történelmet írhatok, és természetesen szeretnék segíteni, hogy ne merüljön feledésbe a holokauszt”

— nyilatkozta a játékos.

israelhockeyfoundation on Twitter: „Meet #13 Eliezer Sherbatov team captain for the Israel National Team. Born in Rehovot, Israel. Position: Forward. He has played in 3 U18 and 5 world championships. He is the first Israeli to play in the KHL. Thanks for your dedication!!! 🇮🇱🏒🇮🇱 pic.twitter.com/uO6rGCz6te / Twitter”

Meet #13 Eliezer Sherbatov team captain for the Israel National Team. Born in Rehovot, Israel. Position: Forward. He has played in 3 U18 and 5 world championships. He is the first Israeli to play in the KHL. Thanks for your dedication!!! 🇮🇱🏒🇮🇱 pic.twitter.com/uO6rGCz6te

Sherbatov állítása szerint plusz motivációt jelent számára Auschwitz.

„Meg akarom nyerni a bajnokságot, a lengyel kupát és a kontinentális kupát is, és akkor mindenki meg fogja tudni, hogy ezt egy izraeli-zsidó tette”

— mondta sportoló.

Eliezer Sherbatov Izraelben született, de még gyerekként Kanadába költözött családjával. Kiskorában fogott először hokiütőt, és azóta sem vált meg tőle. Egy ideje a 28 éves támadó mezőnyjátékos vezeti a — nagyrészt amatőrökből álló — izraeli jégkorong válogatottat.

„Ha az emberek meghallják, hogy Izraelből jöttem, és ezért kinevetnek, majd meglátnak a jégen, és utána rájönnek, hogy milyen erős és gyors vagyok”

— nyilatkozta magabiztosan Sherbatov.