Elárasztották Izrael partjait a palesztin fürdőzők, aggódnak a vezetőik

Attól tartanak, hogy a strandolók hazatérve behurcolhatják a vírust a palesztin fennhatóságú területekre.

A hétvége beköszöntével palesztinok ezrei használták ki a lehetőséget, hogy Izrael megnyitotta a ciszjordániai határátkelőket. A nyári forróságban az arabok elárasztották a strandokat és az éttermeket, a palesztin vezetés azonban attól tart, hogy a hazatérők behurcolhatják a vírust a palesztin fennhatóságú területekre — írja a The Jerusalem Post. 

Általában a palesztinoknak engedélyt kell kérnie ahhoz, hogy beléphessenek Izrael területére, most azonban teljesen váratlanul a hatóságok megnyitották a határt.

A legtöbben a Tulkarem nevű arab város közelében lépték át a határt, amely másik oldalán arab-izraeli tulajdonú buszok várták az embereket, hogy elvigyék őket a tengerpartra.

Az Al-Fajer helyi palesztin televíziócsatorna több képet közölt palesztin családokról, akik a jaffai, haifai és más izraeli városokban strandoltak. A csatorna egy olyan 87 éves nő történetét is közölte, aki a beszámoló szerint életében először jutott el az izraeli tengerpartra.

A palesztin hatóságok kötelezték az üzleteket, hogy pénteken és szombaton zárjanak be, így próbálva lelassítani a járvány terjedését.

Több palesztin aktivista értetlenül fogadta, hogy Izrael megnyitotta a határait, és beengedte a palesztinok tömegeit, miközben Ciszjordániában jelenleg tilos még esküvőket tartani vagy mecsetben imádkozni.

Egyes palesztinok szerint Izrael gazdasági döntést hozott.

„Szégyenletes, hogy palesztinok tízezreit terelik a tengerpartokra és az éttermekbe, miközben a palesztin gazdaság nagyon rossz állapotban van a koronavírus szigorítások miatt. Az izraeliek biztos nagyon örülnek, mert ez az ő gazdaságuknak segít” — nyilatkozta egy bosszankodó palesztin üzletember.

Több palesztin lakos a saját vezetését vádolta, amiért nem akadályozta meg, hogy az emberek elinduljanak strandolni Izraelbe.

Ciszjordánia és Gáza területén eddig több, mint 10 ezer megbetegedést jelentettek.

A Palesztin Hatóság a járvány idején is a konfliktust választja Izraellel az együttműködés helyett

A palesztin vezetők – ahelyett, hogy együttműködnének Izraellel a Covid-19-es járvány elleni küzdelemben – inkább azt választották, hogy erőszakot szítanak a zsidó állam ellen.