Bejrút egyetlen zsinagógája túlélte a robbanást

A robbanás helyszínétől másfél kilométerre található, közel száz éves épületben nem tett komoly kárt a hatalmas detonáció. 

Az első hírek még arról szóltak, hogy a bejrúti Maghen Abraham zsinagóga nagyon megrongálódott a keddi robbanásban. Azonban csütörtökön a néhány tucat főből álló zsidó közösség a Facebookon közölte, hogy csak apró javításokra lesz szükség, mert az épület szinte sértetlenül megúszta a detonációt — számolt be az Arutz 7. 

A Maghen Abraham zsinagóga Bejrút belvárosában a korábbi zsidónegyedben található. Jelenleg nincs működő zsidó közösség a városban, a libanoni zsidóság nagy része már évtizedekkel ezelőtt elhagyta az országot.

A Maghen Abraham zsinagóga az 1930-as években. Fotó: Facebook

A bejrúti kikötő raktárépületében kedd délután 2750 tonna ammónium-nitrát robbant fel, amit évekkel ezelőtt foglaltak le a libanoni vámhatóságok egy hajóról. A szörnyű katasztrófában 157-en meghaltak, ötezernél is többen megsebesültek, rengeteg épület súlyosan megsérült, több mint háromszázezren otthon nélkül maradtak.

Szinte csodával határos módon a közel 100 éves bejrúti zsinagóga nemcsak állva maradt, hanem komolyabb megrongálódás nélkül megúszta a tragédiát.

A zsidó közösség Facebook üzenetében azt írta, hogy imádkoznak az áldozatokért és a túlélőékért, és a „Mindenható védelmét kérték Libanonra és gyermekeire.”

A nemrég felújított épületbe tavaly érkeztek padsorok, amelyek jelenleg is letakarva állnak a teremben. A földön és a székeken látható némi törmelék, de a falak és az ajtókeretek épek maradtak.

A zsinagóga 1,6 kilométerre fekszik a robbanás helyszínétől. A közelben fekvő uralkodói palota a „Le Grand Serail” jelentős károkat szenvedett és több ajtaját betörte a detonáció.