„Kivilágítjuk Tel-Avivot… a rakétáinkkal” – üzenték a szolidaritást vállaló Izraelnek Libanonból

„Kivilágítjuk Tel Avivot… a rakétáinkkal” – szólt egy libanoni Twitter-üzenet, egy másik pedig: „most a zászlónkat lobogtatják, de nemsokára lerombolják az országunkat.” Voltak, akik így reagáltak arra, hogy a bejrúti tragédiát követően libanoni zászlót vetítettek a tel aviv-i városháza épületére.

Több libanoni sem értékelte túl nagyra a tel aviv-i városházán bemutatott izraeli szolidaritást, miután kedden Bejrútban óriási robbanás történt – írja a Times of Israel. A katasztrófának legkevesebb 135 halálos áldozata és több, mint 5000 sérültje van.

Mint írtunk róla, Izrael még kedden bejelentette, hogy humanitárius segítséget kíván nyújtani Libanonnak, melyet az utóbbi időben súlyos gazdasági krízis is sújtott.

„Ma a libanoni zászló jelenik meg a városháza fényeiben. Az emberiesség minden konfliktus felett áll, szívünk a libanoni néppel dobog a rájuk következő borzalmas tragédia után” – írta Ron Huldai, Tel-Aviv polgármestere.

Libanoni zászló a szolidaritás jeleként a Tel Avivi városházán. Kép forrása: TOI

Izraelhez hasonlóan több másik ország, így Irán, Jordánia és az Egyesült Arab Emirátusok is részvétét fejezte ki Libanon felé.

Számos libanoni azonban a közösségi médiafelületeken a „Nem akarjuk” hashtaggel látta el posztját — kifejezve, hogy nem kérnek az izraeli szolidaritásából, ahogy a zsidó állam által felajánlott gyógyszer, valamint orvosi eszköz segélycsomagokból sem.

„Nem kérünk semmit tőletek, az ellenségeink vagytok, akik megöltétek a kanai gyerekeket”

– írta egy libanoni, utalva arra az 1996-os katonai akcióra, melynek során Izrael egy Hezbollah állást támadva semmisített meg egy ENSZ létesítményt. Simon Peresz akkori miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy „meglepte, hogy civilek is voltak arra.”

Izrael két alkalommal állt háborúban Libanonnal az utóbbi időkben: 1982-ben, miután számos alkalommal próbálták a PFSZ militánsai átlépni az izraeli határt, Izrael elfoglalta és 2000-ig magánál tartott egy libanoni területet. 2006-ban pedig két, a Hezbollah által elrabolt izraelit menekített ki a hadsereg.

„Mintha csak háború lenne” — helyszíni tudósítás a bejrúti pokolból

Szemtanúk beszámolói szerint apokaliptikus állapotok uralkodnak a közel-keleti metropoliszban.

A tel aviv-i városháza épülete számos alkalommal borult fénybe a szolidaritás kifejezéseként a múltban. 2017-ben például az egyiptomi zászlót jelenítették meg, amiért kopt keresztényeket mészároltak le — az volt az első alkalom, hogy arab ország zászlaja jelent meg Tel-Avivban, noha igaz, hogy Egyiptommal Izrael békében áll, és ez Libanonról nem elmondható.