A bejrúti robbanáshoz hasonló tragédiától tart Haifa polgármestere

Az észak-izraeli város polgármestere a héten Bejrútban bekövetkezett tragédia kapcsán felhívta az izraeli vezetők figyelmét arra, hogy a városban található olaj és más vegyianyag raktárak hasonló veszélyt jelentenek. A polgármester a vegyianyag gyárak és üzemek városból történő kitelepítését sürgeti – írja a Times of Israel.

Haifa a legnagyobb város észak-Izraelben, két kikötőjében mintegy 60 ipari park van, melyekben olajfinomítók és más veszélyes anyagtárolók is vannak.

A város polgármestere, Einat Kalish Rotem szerdán azt írta Facebook oldalára: „Mindenki, aki egy kicsit is ért ehhez a szakmához, pont a Bejrútban bekövetkezett tragédiától tart. Ideje cselekedni.”

Az elmúlt években számos üzemi baleset történt a városban, a legkomolyabb 2016-ban, amikor tűz ütött ki egy haifai olajfinomítóban napokig fekete, mérgező füstöt bocsátva az öbölre. Büntetésként a finomítót tulajdonló Bazan Groupot 335 ezer dollárnak megfelelő sékel megfizetésére kötelezték.

„Mintha csak háború lenne” — helyszíni tudósítás a bejrúti pokolból

Szemtanúk beszámolói szerint apokaliptikus állapotok uralkodnak a közel-keleti metropoliszban.

A bejrúti, több száz halálos áldozatot és sok ezer sebesültet követelő katasztrófa komoly belpolitikai vitát kavart Izraelben is. Ayman Odeh, az Egyesült Arab Párt képviselője Twitter-üzenetében úgy fogalmazott: „Tanulnunk kell az esetből és azonnal el kell távolítani a finomítókat a haifai öbölből, a lakóterületek közeléből.”

Gila Gamliel környezetvédelmi miniszter a libanoni tragédiát követő közleményében úgy fogalmazott, hogy az „rendkívül aggasztó”, és ígéretet tett arra, hogy tíz éven belül áttelepítik onnan az olajfinomítókat.

A bejrúti robbanásban, a libanoni miniszterelnök, Hasszán Diab közleménye szerint mintegy 2.750 tonna ammónium nitrát robbant fel.

Két évvel ezelőtt a haifai kikötőben már kiürítettek egy ammónia raktárt, Hasszán Naszrallah, a libanoni Hezbollah terrorszervezet vezetője korábban ugyanis azzal fenyegetett, hogy szervezet felrobbantja a raktárt.

Egy 2015-ben készült, 2019-ben nyilvánosság elé tárt tanulmány szerint, mely a haifai öböl környezetkárosító folyamatok és az ott található vegyianyagok veszélyességét volt hivatott feltárni, arra a következtetésre jutott, hogy az öbölben folytatott tevékenység alapvetően biztonságos, négy veszélyelemet azonban megnevezett: ezek szerint a műtrágyával foglalkozó Haifa Group, a Dor, a Bazan Group és a Gadot East társaságok telepei jelentenek veszélyt leginkább.

A Zalul nevű tengeri környezetvédelemmel foglalkozó szervezet a beszámolóval kapcsolatban megjegyezte, hogy az „csak a közvélemény megnyugtatását tűzte ki célul, sőt, megtéveszti az embereket a valódi veszéllyel kapcsolatban.”

A haifai kikötő. Kép: TOI/Google Earth

„Egy olyan átfogó jelentésre van szükség, mely figyelembe veszi az összes valós veszélyt: földrengést, olajvezetékeket, háborút és terrorizmus is” – jelentette a Zalul, hozzátéve: „amíg ez nincs meg, addig a korábbi jelentés is értéktelen.”

Egy 2019. júniusi beszámoló szerint a Haifa környékén lakó mintegy 900 lakos mindenféle rákkeltő anyagnak van kitéve, miközben azok mértékét a környezetvédelmi minisztérium 2015-ös rendelete szabályozza.

A Nemzeti Környezetvédelmi Bizottság és a környezetvédelmi minisztérium azt javasolja, hogy öt éven belül szüntessék meg a Bazan létesítményeit, helyükre zöld lakó illetve kereskedelmi ingatlanok kerüljenek.

Júniusban az Izraeli Földhivatal, mely maga birtokol vagy 20 négyzetkilométernyi területet a környéken, a Knesszet belpolitikai és környezetvédelmi bizottsága előtt ismertette a Bazan létesítmények elköltöztetése utáni terveit.