Hurrikán fenyegeti a keleti partot

Elérte az Egyesült Államok keleti partvidékét hétfő éjjel az Izajás névre keresztelt hurrikán, amely óránként 140 kilométeres széllel söpör végig a térségen – tájékoztatott a miami székhelyű amerikai hurrikánközpont (NHC).

A hurrikán az észak-karolinai Ocean Isle Beach közelében érte el a partot helyi idő szerint éjjel 11 óra után, az előrejelzettnél erősebb szelekkel. Az NHC figyelmeztette az érintett térség lakosait, hogy óvakodjanak a villámárvizektől és a veszélyes szélfúvástól.

Ryan Murphy, New Jersey kormányzója az egész államra vonatkozó rendkívüli állapotot hirdetett. A hivatalok bezártak, és az embereket arra kérték, hogy ne üljenek autóba. Kedden erős szelekre lehet számítani Washingtonban, New Yorkban és Philadelphiában.

Hurricane Isaias Makes Landfall In North Carolina As Category 1 Storm | The 11th Hour | MSNBC

Just before midnight on the East Coast Monday, Hurricane Isaias made landfall in the southern portion of North Carolina. Bill Saffo, the mayor of Wilmington,…

Az Izajás szombaton hurrikánként söpört végig a Bahamákon, majd trópusi viharrá szelídült, miközben Florida felé vette az irányt. Az NHC hétfőn minősítette át újra egyes fokozatú hurrikánná. Az egyes a legalacsonyabb szint a Saffir-Simpson-féle ötfokú hurrikánskálán. Az Izajás végül mégsem Floridában érte el a partot.

Várakozások szerint a hurrikán ereje újra csökken kedden, ahogy óránként 35 kilométert haladva északkeleti irányban végigvonul az Egyesült Államok keleti partvidékén.

Az Izajásnak egy halálos áldozata volt a múlt héten Porto Ricóban: egy 56 éves nő, akit autójával együtt elsodort a víz. A vihar jelentős anyagi károkat okozott a Dominikai Köztársaságban és a Bahamákon.