Degeneratív szembetegségeket gyógyít az új izraeli paradicsom

A Jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói olyan paradicsomfajtát nemesítettek ki, amely elősegítheti bizonyos, degeneratív szembetegségek, illetve a retina ultraibolya sugárzás okozta károsodásának kezelését, gyógyítását — írja az agroinform.hu.

A gyógyhatás az új paradicsomfajta magas a zeaxantin tartalmának köszönhető. Ez a természetes sárga pigment elsősorban a kukoricában, a narancssárga paprikában, a tökben és a citrusfélékben halmozódik fel, de kisebb mennyiségben a sárgadinnyében és más gyümölcsökben is előfordul.

Az új paradicsomfajta termésében a zeaxantin hétszer nagyobb koncentrációban fordul elő, mint a többi sárga pigmentet hordozó növényben.

Ez az érték a világon mért legmagasabb, ráadásul mindezt

génmanipulációs technikák nélkül, kizárólag klasszikus nemesítési módszerekkel, különböző törzsek megfelelő keresztezésével sikerült elérni.

A Joseph Hirschberg növénygenetika professzor által vezetett kutatócsoport szerint az új paradicsom rendszeres fogyasztása elejét veheti többek között a felnőtteknél korai vakságot okozó szemfenéki meszesedésnek is.

Izraeli tudósok a tehenek metánja ellen

A világon elsőként sikerült manipulálniuk tehenek szervezetében élő mikrobák rendszerét az izraeli Ben Gurion Egyetem (BGU) kutatóinak.