Holland holokauszt-túlélők a német vasúti társaságtól is várnak kárpótlást

Holland holokauszt-túlélők levélben fordultak Angela Merkel német kancellárhoz, hogy a német állami vasúttársaságtól kárpótlást kapjanak a deportálások miatt – írta szerdán a Nieuwsuur holland napilap.

A német vasúttársaság a holland határtól egészen a haláltáborokig szállította a roma és zsidó származású áldozatkat.

Salo Muller holland holokauszt-túlélő, a megkeresés kezdeményezője, a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a vasúthálózat vezetősége tisztában volt azzal akkoriban, hogy hová viszik az áldozatokat, és azt is tudta, hogy ott a biztos halál vár rájuk.

„Az embereket marhavagonokban szállították állatias körülmények között, többen még a célba érés előtt megfulladtak”

— mondta.

Muller aki a szüleit vesztette el a haláltáborokban, korábban a holland vasúttársaságot perelte be a deportálásokban való közreműködésért. A bíróság tavaly 50 millió euró kifizetésére ítélte a holland vasutat kárpótlásként a mintegy hétezer túlélőnek és azok leszármazottainak.

Milliókat fizet a holland állami vasút zsidó intézményeknek

A bejelentés nem okozott osztatlan elégedettséget a holland zsidó szervezetek körében.

Axel Hagedorn, a felperest képviselő ügyvéd szerint, most a német vasúton a sor, hogy kárpótlást fizessen. Hozzátette, hogy a vasút összetett jogállása miatt nehéz per várható, de

„ez nem mentesíti Németországot az alól, hogy erkölcsi kötelességét teljesítve, kártalanítsa a holland áldozatokat”.

1941 és 1944 között 107 ezer zsidó származású embert deportáltak Hollandiából a náci koncentrációs táborokba, közülük csak 5 ezer maradt életben.

A Niuewsuur napilapban idézett Dirk Mulder holland történész szerint, a német vasúttársaság legalább 16 millió eurónak megfelelő nyereségre tett szert a deportálásokból.

„Ezt az összeget a nácik a zsidóktól elkobzott vagyonból fedezték. Így az áldozatok saját magukat fizették be a halálba vezető útra”

— tette hozzá.