WHO: egyetlen nagy hullámról van szó

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden arra figyelmeztetett, hogy az északi féltekén nem szabad nyáron sem könnyedén venni a koronavírus terjedését, mert ez a kórokozó nem viselkedik az influenzához hasonlóan szezonálisan.

„Az emberek még mindig évszakokban gondolkodnak, pedig azt kell észben tartanunk mindannyiunknak, hogy ez új vírus és másként viselkedik” – mondta Margaret Harris, a WHO szóvivője Genfből online sajtótájékoztatón.

A szóvivő ugyanakkor eltanácsolta az embereket attól, hogy járványhullámokban gondolkodjanak. Szavai szerint úgy tűnik, hogy egyetlen nagy hullámról van szó, amely rendre kicsit gyengül, aztán ismét erősödik.

„A legjobb amit tenni lehet, ellaposítani az emelkedő görbét és aztán csökkenő ágba kényszeríteni egészen a zéró tengelyig” – mondta Harris.

WHO: virus will get ‘worse and worse’

As coronavirus cases hit 13 million worldwide, the World Health Organization warns that the pandemic will worsen if countries fail to adhere to strict health…

Aggodalmát fejezte ki a koronavírusos esetek növekvő száma miatt a Robert Koch német közegészségügyi intézet (RKI).

Lothar Wieler intézetvezető az emberek hanyagságában látja annak okát, hogy a napi új fertőzöttek száma kedden az eddigi csaknem duplájára, 633-ra nőtt. A napi új fertőzések átlaga egy hete már 557, miközben július közepén még 350-nél kevesebb volt. Wieler szerint az adatok azt bizonyítják, hogy meg lehet fékezni a vírus terjedését, de ehhez továbbra is be kell tartani a higiéniai, maszkviselési és távolságtartási ajánlásokat.

Míg korábban nagyobb járványgócokhoz voltak köthetők a fertőzések, most sok elszórt esetről tudni – figyelmeztetett Ute Rexroth, az RKI szakértője. Wieler nyomatékosította: egyelőre nem tudni, hogy a jelenlegi trend a második hullám kezdetét jelzi-e, de könnyen előfordulhat.

Németországban eddig 207 382 fertőzöttje és 9127 halálos áldozata van a koronavírus-járványnak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint.

Végszükség esetén jöhet a vesztegzár Izraelben

A belgyógyászati osztályokat állítják át a koronavírusos betegek ellátására, de emiatt súlyos gondok alakulhatnak ki.