Többször is csalásért ítélték el az auschwitzi parancsnok unokáját

Majd egy évtizede annak, hogy Rainer Höss, az auschwitzi láger hírhedt vezetőjének, Rudolf Hössnek az unokája a nyilvánosság elé állt, hogy elítélje nagyapja tetteit. A kiállás akkor nagy nyilvánosságot kapott, megjelent a CNN-en és a Wall Street Journalban is – írja a Jewish Telegraphic Agency.

Eva Mozes Kor, egy holokauszttúlélő, aki 2019-ben hunyt el, kifejezetten közeli kapcsolatot ápolt a hírhedt tömeggyilkos unokájával, mert azt vallotta, hogy muszáj volna megbocsátani a náci háborús bűnösöknek. Érdekes adalék, hogy Kor fia édesanyja halála után arról számolt be, hogy az asszony 2015-ben megszakította a kapcsolatot Rainer Höss-szel, mert úgy tűnt számára, hogy a férfi súlyos problémákkal küzd.

Az Israel Hayom című izraeli újság most összeállítást közölt az 55 éves Hössről, azt állítva, hogy az elmúlt években számos csalással hozták összefüggésbe.

Hösst 1991 óta 13 alkalommal ítélték el, jellemzően csalás és fenyegetés vádjával.

A legutóbbi ítélet egy hónapja született, melyben Hösst azzal vádolták, hogy majd 20 ezer eurót csalt ki egy Peter Rosch nevű cipésztől. Rosch a pénzt Hössnek kölcsönbe adta egy dokumentumfilm készítéshez, melyet Höss állítása szerint egy szerb televízióállomással kötött szerződés alapján készítene a családjáról. A film elkészült ugyan, de Hössnek semmi köze nem volt hozzá, a pénzzel sem a produkciós költségekhez járult hozzá.

Rainer Höss egy nyilvános beszéd előtti fotón 2019-ben, Torontóban

A Rainer Höss-t sújtó ítélet tényét megerősítette bátyja, Kai Höss, aki evangélikus lelkipásztorként Stuttgartban szolgál. Kai Höss azt is elmesélte az Israel Hayom újságírójának, hogy öccse, Rainer eladta anyjuk lakását annak halála után, és az abból származó pénzt nem osztotta meg vele. Ekkor döntötte el Kai Höss, hogy a nyilvánossághoz fordul annak érdekében, hogy mások ne essenek öccse áldozatául.

„Csak azt szeretném, ha többet nem csapna be senkit annak a sok millió áldozatnak az emlékét felhasználva, akik a holokausztban pusztultak el” – mondta Kai Höss.

2016-ben Rainer Höss-szel készített interjút a CNN sztárriportere, Christiane Amanpour, annak apropóján, hogy ismételten előtérbe került Adolf Hitler Mein Kampf-jának újbóli kiadása. A náci tömeggyilkos unokája kijelentette: „egész életemet annak szentelem, hogy nagyapám méreghez hasonló ideológiájának terjesztése ellen küzdjek.”

Így is lehet: féllábú ember szobra került egy német Rommel-emlékmű elé

Nem kell ledönteni a vitatott szobrokat. Egy délnémet városban kreatív módon keretezték át az ismert Wehrmacht-tábornok történelmi szerepét.