Delfincsapatot láttak Askelonnál

Otthonra leltek az izraeli tengerparti város környékén a veszélyeztetett palackorrú delfinek. Tucatnyian demonstrálták mindezt a hétvégén.

Vasárnap Ashdod és Askelon városai közötti partszakasznál egy tizenöt delfinből álló csoportot vettek észre az Izraeli Természetvédelmi Hatóság munkatársai, akik éppen egy rutinellenőrző körúton jártak — írja a The Times of Israel.

Az eset egyik különlegessége, hogy ezt a fajta emlőst évek óta egy veszélyeztetett fajú delfincsoportnak tartják.

A Földközi-tengerben élő palackorrúak az utóbbi években rendre kacérkodnak azzal a migrációs sorskérdéssel, hogy vajon elhagyják-e korábbi megszokott területeiket, avagy sem?

Az izraeli lap arról számol be, hogy a döntés megszületni látszik: miután májusban vagy húsz delfin járt az izraeli partoknál, most pedig újabb tizenöt, így az állatok vélhetően az „alija” mellett dönthettek.

A természet egységes megőrzésére szakosodott nemzetközi szervezet, az International Union for Conservation of Nature egyértelműen jelezte a világnak:

ezek a fajta delfinek különös veszélynek vannak kitéve a nyílt vizeken, ráadásul vélhetően a környezetszennyezést sem tűrik túlságosan jól, ezért az izraeli strandszakaszok — főleg mostanában, hogy a koronavírus miatt nincsenek teljes leterheltségben —  fontos lakóhelyükké váltak. 

Az alábbi kis videót a hétvégén rögzítették. Vitán felül áll: a delfinek nem tűnnek megszeppentnek az új, izraeli lakhelyükön — mi pedig örülhetünk annak, hogy Ashkelon ezúttal nem a Gázai-övezetből érkező rakéták célpontjaként került hírekbe.

Gilad Carmeli | גלעד כרמלי on Twitter: „להקה של 15 דולפינים נצפתה היום במהלך סיור של היחידה הימית של רשות הטבע והגנים בשמורת ים אבטח – בין אשדוד לאשקלון | צילום: גיא לוויאן, @rashut_hateva pic.twitter.com/yKfro2j0lJ / Twitter”

להקה של 15 דולפינים נצפתה היום במהלך סיור של היחידה הימית של רשות הטבע והגנים בשמורת ים אבטח – בין אשדוד לאשקלון | צילום: גיא לוויאן, @rashut_hateva pic.twitter.com/yKfro2j0lJ