Koronavírus: nyugaton már a második hullámra készülnek

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban is rohamosan nő a fertőzöttek száma. 

Bár az elmúlt hetekben a járvány miatti szigorításokat világszerte enyhítették, úgy tűnik több ország kénytelen újabb, a vírus megfékezését célzó intézkedéseket bevezetni.

Európa ismét készülődik

Olaszországban emelték az óvintézkedések megsértéséért kiszabható bírságot. Nápolyban és térségében, többek között Ischia szigetén, a napokban több üzlet- és étteremtulajdonost, valamint vevőt és vendéget is ezer euróra büntettek, mivel nem vették fel a szájmaszkot.

Az egészségügyi minisztérium szombati adatai szerint egy nap alatt öt beteg halt meg, és a halottak száma 35 107-re emelkedett.

Mindeközben Németországban ötszáz embert zártak karanténba egy észak-bajorországi gazdaságban, mert egyetlen farmon 174 munkásnál mutatták ki a betegséget. Az egészségügyi hatóságok külön biztonsági céget szerződtetettek, hogy senki ne szökhessen el a területről.

A Deutsche Welle beszámolója szerint a német hatóságok már a második hullámra készülnek, miután az elmúlt napokban napi 500-ról 800-ra ugrott a megbetegedések száma.

Franciaországban Olivier Veran francia egészségügyi miniszter bejelentette, hogy ingyenessé teszik mindenki számára a koronavírustesztet, mert a kijárási korlátozások májusi enyhítése után újra elkezdett nőni az új fertőzések száma.

Bár 13 héten át folyamatosan csökkentek az új esetek, az utóbbi napokban ismét nőni kezdett és 1000 fölé ugrott a napi fertőzések száma. Az országban eddig több mint 180 ezer fertőzéses esetet regisztráltak, és 30 192 halálos áldozata van a betegségnek.

Spanyolországban szintén megnövekedett a betegek száma, ami arra késztette a brit hatóságokat, hogy a spanyol területről visszatérő nyaralókat 14 napos kényszer karantén alá helyezik.

Dominic Raab külügyminszter azzal magyarázta a döntést, hogy gyorsan kellett reagálni a spanyolországi adatok rosszabbodására, így a felháborodás ellenére szerinte „nincs miért szabadkoznia.”

A beutazások szigorítása mellett döntött Ausztria is: az új korlátozások azokra vonatkoznak hétfőzől, akik a koronavírus-járvány szempontjából kockázatot jelentő 32 ország valamelyikéből kívánnak visszatérni Ausztriába. Magyarország a koronavírus-járvány szempontjából stabil országnak számít, így továbbra is korlátozások nélkül lehet beutazni onnan Ausztriába.

Keleten sem derűs a helyzet

A járvány gyorsan terjed India egyes részein, az országban eddig csaknem 140 ezer fertőzést regisztráltak. Mivel viszonylag kevés tesztet végeztek el az egészségügyi hatóságok, ezért valószínűsíteni lehet, hogy magasabb a megbetegedések száma.

Kína 46 új koronavírus-fertőzést jelentett vasárnap az elmúlt 24 órából, az egy nappal korábbi adat 34 volt. Az új esetek közül 22-t Hszincsiang-Ujgur autonóm tartományban regisztráltak. Eddig 83 830 fertőzéses esetet regisztráltak Kínában, ahonnan a vírus elindult.

Globális víruskezelés: úton a totális digitális megfigyelés felé

Az országok lezárnak, feloldanak, fenyegetnek, lazítanak. Közben „szakértőkre” mutogatnak, azok vissza a politikusokra. Kárpáti Iván publicisztikája.

Egyelőre nincs kilátásban, hogy a közeljövőben piacra kerül a vírus elleni oltóanyag, ennek ellenére ahogy cikkünkben írtunk róla, az amerikai kormány máris nagy volumenű szerződést kötött egy készülő ellenszerre.