Gyűlöletkeltő a Dávid-csillag?

A profiljukban Dávid csillagot beállító felhasználókat tiltott ki a Twitter, amit azzal indokolt, hogy a zsidó csillag gyűlöletkeltésre alkalmas jelkép – írja a The Jerusalem Post. Később viszont elismerték, hogy tévedés történt, és helyreállították a profilokat.

Az Antiszemitizmus Elleni Kampány (CAA) nevű szervezet jelentése szerint számos Twitter-felhasználó fordult hozzájuk azzal a panasszal az elmúlt napokban, amiért lezárta a profiljukat a közösségi média platform – írja a jpost.com nyomán a Kibic.

A cég indoklása: a felhasználók megszegték a gyűlöletkeltésre alkalmas fotókról szóló szabályozást.

A problémás képeken például egy fehér Dávid-csillag látható graffitis stílusban, másutt az a sárga csillag, amelyet a náci időszakban kellett a zsidóknak viselniük, a harmadikon egy modern kék csillag van.

Stephen Silverman, az CAA kivizsgálásainak vezetője elmondta: „annyiszor halljuk a közösségi média platformoktól, hogy nincs eszközük arra, hogy megállítsák a gyűlöletbeszéd terjedését. Most a Twitter nyilvánvalóvá tette, hogy ugyan erre nincs kapacitása, de arra viszont igen, hogy áldozattá vált kisebbségek szimbólumait feketítse be a megszámlálhatatlan rasszista kommentelő kizárása helyett” – idézi a lap.

A Twitter később elismerte: tévedésből zárta le több felhasználó profilját. Eredendően ugyanis éppen az volt a céljuk, hogy megakadályozzák: a felhasználók a Dávid-csillag felhasználásával támadhassanak zsidó embereket, ami ellentétes a platform politikájával.

A Twitter közleménye szerint Mi egyáltalán nem tartjuk a Dávid-csillagot gyűlöletkeltő jelképnek, illetve gyűlöletkeltő képnek. Egy ideje azonban látjuk, hogy a sárga csillagot, illetve a sárga jelvényt olyanok használják, akik zsidó embereket akarnak célba venni. … Ezzel azonban megszegik a Twitter szabályait. A gyűlöletkeltő viselkedésre vonatkozó politikánk tiltja a gyűlölet propagálását, illetve támadással való fenyegetését bárkinek a vallási, faji hovatartozása, illetve etnikai származása alapján.

A közösségi platform közlése szerint már helyreállította a tévedésből leállított fiókokat.

A teljes cikket itt olvashatja el.

Hackertámadás érte Joe Biden demokrata elnökjelölt-várományos Twitter-fiókját

A támadás hatására a 4 százalékkal esett a Twitter részvényeinek tőzsdei értéke.