Orbán dönthet Gábor Zsazsa állami temetéséről

A négy éve Los Angelesben meghalt világhírű, magyar-zsidó színésznő azt kérte férjétől, hogy szülőföldjén temessék el, a Kozma utcai temetőben. Erre nincs lehetőség, ezért Von Anhalt most Orbán Viktorhoz fordul, hogy Gábor Zsazsa állami temetést kapjon a Fiumei úti sírkertben – írja a Blikk.

Zsidó szülők gyerekeként, Gábor Sári néven született Budapesten, 1917-ben. 19 évesen megnyerte a Miss Hungaria szépségversenyt, ezzel indult be a karrierje. Ausztriában egy operettben kapott szerepet, majd 1941-ben Hollywoodba költözött, ahol gyorsan ismertté vált szépségének, filmszerepeinek és milliomosokkal kötött házasságainak köszönhetően.

Több mint ötven filmben szerepelt, sokak szerint ő volt az első és máig a legnagyobb celeb. Utána talán Paris Hilton következik, akivel szintén rokonságban állt Conrad Hiltonnal kötött házassága miatt.

1958-ban kapta meg a Golden Globe-ot, később csillagot is kapott a Hollywood Walk of Fame-en. Összesen kilenc férje volt. Az utolsó, Frédéric Von Anhalt, akivel harminc évig, haláláig együtt volt.

„Hálával tartozom a Kozma utcai izraelita temetőt felügyelő főrabbinak, de tudomásul vettem, hogy amit Zsazsa szeretett volna, nem megvalósítható. Biztos egyetértene azzal, hogy a Nemzeti Emlékhelyen legyen a síremléke”

– nyilatkozta a Blikknek Frédéric von Anhalt.

A 2016. december 18-án elhunyt Gábor Zsazsa végakaratában kikötötte, szülővárosában szeretne nyugodni, de 9. férjét szóban is megkérte, az édesapja mellett szerezzen neki sírhelyet. A német származású özvegy most szembesült azzal, ez nem megoldható.

„Nem tudtam, hogy az apósom második felesége is Gábor Vilmos sírjába került, de úgy érzem, Zsazsa nem tartaná helyesnek, ha föléjük kerülne”

– mondta Von Anhalt, ezért úgy döntött, hogy a Fiumei úti sírkertben szeretné végső nyugalomba helyezni a világsztárt.

102 éve született Gábor Zsazsa

102 éve született Gábor Zsazsa, a Golden Globe-díjas magyar-amerikai színésznő.

„Semmi akadályát nem látom, hogy Zsazsát itt temessék el. Tudomásom szerint a néhai művésznőnek nem volt magyar állami kitüntetése, de a neve fogalom” – mondta Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a temetőt kezelő Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója.

Von Anhaltot Prutkay János szolgáltatási igazgatóhelyettes vezette körbe a sírkertben, a herceg el volt ragadtatva a történelmi személyiségeknek és hírességeknek nyughelyet adó temetőpark hangulatától.

A hatályos temetkezési törvény nem határozza meg, kik részesülhetnek állami temetésben. Ezt a Miniszterelnökség rendeli el és gondoskodik a temetés költségeiről. Von Anhalt ezért Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul egy ilyen kérelemmel.

Gábor Zsazsát egyébként halála után egy Beverly Hills-i templomban búcsúztatták el egy keresztény szertartáson, majd urnáját testvére, Éva mellé temették egy helyi temetőben.