A demokraták „kifüstölnék” Trumpot a Fehér Házból

Donald Trump amerikai elnököt „ki fogják füstölni” a Fehér Házból – jelentette ki Nancy Pelosi demokrata párti házelnök hétfőn újságíróknak, válaszul az elnök egyik vasárnapi interjújára.

A Fox televízió vasárnap több témakört átfogó interjút sugárzott Trumppal, aki arra a felvetésre, hogy előfordulhat-e, hogy nem fogadja el az esetleges választási vereséget, úgy fogalmazott:

„majd meglátjuk, most nem mondok sem igent, sem nemet”.

Szavait néhány demokrata párti politikus és a liberális sajtó egy része úgy értelmezte, hogy esetleges választási veresége esetén Trump nem lenne hajlandó átadni a hatalmat. Pelosi házelnök a demokratákhoz közel álló MSNBC televíziónak hétfőn adott interjújában reagált az elnök szavaira.

„Van egy folyamat, s annak semmi köze ahhoz, hogy a Fehér Ház egy bizonyos lakója úgy érzi, nem kell kivonulnia onnan, de akkor ki kell füstölni őt onnan, mert az elnökség az elnökség” – fogalmazott a házelnök.

Pelosi azt hangoztatta, hogy Trump „akár tud már róla, akár nem, el fogja hagyni” a Fehér Házat. Közölte: „az, hogy esetleg nem akar kivonulni a Fehér Házból, még nem jelenti azt, hogy ne tartanánk meg az Egyesült Államok jogszerűen megválasztott elnökének beiktatási ünnepségét”.

Megszólalt Joe Bidennek, a demokraták várható elnökjelöltjének szóvivője is. Andrew Bates úgy fogalmazott: „ezt a választást az amerikai nép dönti majd el. S az Egyesült Államok kormányzata teljes mértékben képes arra, hogy kivezesse a Fehér Házból a jogosulatlanul ott tartózkodókat”.

Közben Joe Biden közölte: azt szeretné, ha az iskolákban még többet tanítanának az iszlám hitről.

A demokraták várható elnökjelöltje ezt hétfőn este egy olyan interneten szervezett rendezvényen mondta, amelynek deklarált célja az amerikai muszlim szavazók rokonszenvének elnyerése volt.

A Millió Muszlim Szavazat Csúcstalálkozója névre keresztelt rendezvényen Biden azt fejtegette, azt szeretné, hogy az amerikai társadalomban minél több szó essék a muszlim vallásról, amelyet az egyik legnagyszerűbb vallásnak nevezett. „Az emberek nem is tudják, hogy az egyik legnagyobb szenvedélyem a teológia” – mondta. A demokrata párti politikus arra buzdította a muszlim vallású amerikaiakat, hogy szavazzanak rá a novemberi elnökválasztáson.

„A hangotok a voksotok, a voksotok a hangotok” – fogalmazott. Majd azt hangoztatta, hogy azért is szeretné elnyerni a muszlim közösségek voksait, mert szerinte Donald Trump „nem érdemli meg, hogy elnök legyen”.

Rejtőzködő kampány – nyerhetnek-e a demokraták novemberben?

Joe Biden hiába hirdeti magát a közép jelöltjeként, ha a mögötte álló demokrata törvényhozás progresszív irányba fogja őt tolni. Hajdú Tímea írása.