Az Európai Tanács elnöke szerint lehetséges a hétfői megállapodás

Meggyőződésem, hogy lehetséges a hétfői megállapodás – jelentette ki Charles Michel az Európai Tanács elnöke az esti plenáris tárgyalások megkezdése előtt az MTI szerint.

Elmondta, hogy tájékoztatta a tagállami vezetőket arról az új javaslatról, amely a nap folyamán tartott két-, illetve többoldalú megbeszélések eredményét tükrözi.

„Az új tervezet, közös munkánk gyümölcse. Az utolsó lépések mindig a legnehezebbek, de hiszem, hogy további közös munkával célt érünk” – mondta a tanácselnök.

Az Európai Bizottság által javasolt Új Nemzedék EU (Next Generation EU) nevű helyreállítási csomag célja, hogy enyhítsen a koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági és társadalmi válságon. A bizottság eredeti tervei szerint a 750 milliárd eurós mentőcsomag nagyobbik része, 500 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásokból, 250 millió euró pedig a tőkepiacokon felvett hitelekből állna. A kölcsönfelvétel önkéntes a tagállamok számára, míg a támogatásokból minden tagország részesül.

Információk szerint a huszonhetes körben kezdődő tanácskozás már egy 750 milliárd eurós helyreállítási alapról szól, 390 milliárd euró összegű támogatásokkal és 360 milliárd euró kölcsönökkel.