Ez már a második hullám? Izrael sürgős korlátozásokat vezet be

Bezárások jönnek, zárt térben tíznél, a szabadban húsznál több ember nem gyülekezhet péntek délutántól az országban.

Az izraeli kormány úgy döntött pénteken hajnalban, hogy ismét korlátozásokat vezet be az országban a koronavírus járványának felerősödött terjedése miatt, főleg a hétvégére vonatkozóan — jelentette a helyi média az MTI szerint.

Zárt térben tíznél, a szabadban húsznál több ember nem gyülekezhet péntek délutántól, bizonyos kivételekkel, de a Times of Israel című lap egyelőre nem tudott arról beszámolni arról, hogy melyek ezek.

A minisztériumok zárva leszek, csak online lesznek elérhetők. Az éttermek csak elvitel vagy kiszállítás céljára szolgálhatják ki a vendégeket. A nem alapvető szükségleteket kielégítő kereskedelmi és szolgáltató üzletek zárva lesznek vasárnap reggelig a The Jerusalem Post értesülése szerint. Az élelmiszerboltok és a gyógyszertárak tarthatnak nyitva. Az iskolák esetleges bezárásáról a kormány a hétvégén dönt.

Izrael budapesti nagykövete: „A vírus felülírta az annektálás sürgősségét”

Interjú Yacov Hadas-Handelsmannal arról, hogy mi ment mellé az izraeli koronavírus megfékezésében, és mi szükség van az annektálásra.

Július 15-én éjfélig a megelőző 24 órában 1780 új fertőzést regisztráltak a zsidó államban, ami a legnagyobb szám a járvány kitörése óta ott, és összesen eddig 44 ezer 714 eset van.

Több mint húszezren meggyógyultak, kétszázan súlyos állapotban vannak, 380-an meghaltak a Covid-19 betegségben.

Az egész világon lesújtó a helyzet

Mindeközben a fertőzés már 188 országban és régióban van jelen. A világon 13 767 548 ember fertőződött meg koronavírussal, a halálos áldozatok száma 589 211, a gyógyultaké pedig 7 687 152 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki adatai szerint.

A Covid-19 az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 3 576 156 fertőzött van, és eddig 138 358-an haltak meg. Tegnap több mint 77 ezer új fertőzöttet regisztráltak. Floridában pedig ismét rekordot döntött az új fertőzöttek száma: csütörtökön egyetlen nap alatt 13 837 esetet állapítottak meg.

Brazíliában a fertőzöttek száma átlépte a kétmilliót, Indiában pedig szintén gyorsuló ütemben terjed a vírus, mióta május közepén enyhítettek a karanténintézkedéseken, és többek között lehetővé tették az országon belüli közlekedés újraindulását, az irodák és a piacok újbóli megnyitását.

A világ második legnépesebb, 1,3 milliárd lakosú országában jelenleg 1 003 832 fertőzöttet és 25 602 halálesetet tartanak nyilván — jelentette be pénteken az indiai kormány.

Globális víruskezelés: úton a totális digitális megfigyelés felé

Az országok lezárnak, feloldanak, fenyegetnek, lazítanak. Közben „szakértőkre” mutogatnak, azok vissza a politikusokra. Kárpáti Iván publicisztikája.