Német alkotmánybíróság: a rendőrség túl sok személyes adathoz fér hozzá

Alkotmányellenesnek nyilvánította az első számú bíróság Németországban, hogy a rendőrség hozzáfér a felhasználók mobiltelefonos és internetes adataihoz. A döntés következtében valószínűleg nehezebb lesz megtalálni az online gyűlölet-bűncselekmények elkövetőit.

A német alkotmánybíróság arra az álláspontra jutott, hogy a rendőrség és a titkosszolgálatok jelen állás szerint a mobiltulajdonosok és az internetfelhasználók túl sok személyes adatához jutnak hozzá.

A döntés következtében a nyomozóknak a jövőben nehezebb lesz hozzáférni azokhoz a magán jellegű adatokhoz, amelyeket a németek a digitális készülékeiken, illetve email-fiókjaikban tárolnak.

A karlsruhei székhelyű bíróság alkotmányellenesnek nyilvánított több jogszabályt is, amely hozzáférhetővé tett olyan nyilvántartási adatokat, mint amilyen például a mobiltelefonok használóinak neve és születési dátuma.

Mint a német alkotmánybíróság a honlapján megjelent sajtóközleményben írja: a jelenlegi törvény megsérti a felhasználóknak „az információs önmeghatározásra és a telekommunikáció titkosságára vonatkozó alapvető jogát”.

A testület szerint a német alkotmány alapján általánosságban véve hozzá lehet ugyan férni az ilyen jellegű adatokhoz, de „további szabályozást igényel, hogy megfelelően korlátozzák azokat a célokat, amelyekre ezeket az adatokat felhasználják”.

A német alkotmánybíróság utalt a szenátusnak arra a döntésére, mely szerint a nyilvántartási adatok felhasználására csak akkor kerülhet sor, ha konkrét veszély fenyeget egy bizonyos ügyben, és fennáll az előzetes gyanú a bűnvádi eljárás megindításához.

A német szövetségi rendőrség mostanáig nyomozásokhoz használt fel ilyen adatokat, de csak korlátozottan férhettek hozzá azokhoz az információkhoz, amelyek más felhasználókat is érintettek.

A nyomozók fel voltak hatalmazva arra is, hogy telefonos és telekommunikációs cégektől kérjenek le adatokat, sőt kórházaktól és szállodáktól is, de csak ha bűncselekmények megoldásán, illetve terrorcselekmények megakadályozásán dolgoztak.

A mostani döntés civilek beadványaira válaszul született.

Az egyikben, amelyet összesen több mint hatezren írtak alá — köztük az Európai Kalózpárt politikusa, Patrick Breyer — azt nehezményezték, hogy a nyomozók bírósági jóváhagyás nélkül is hozzáférhetnek a felhasználók PIN-kódjaihoz, illetve az email-fiókjaik jelszavához.

A mai döntésnek valószínűleg hatása lesz annak a nemrég elfogadott német törvénynek az alkalmazására is, amely az interneten megjelenő szélsőjobboldali és gyűlölet-bűncselekmények elleni harcra irányul.

E jogszabály alapján a közösségi platformoknak kötelező megadni az IP-címeket annak érdekében, hogy azonosítani lehessen a neonáci propagandát terjesztő, az erőszakra uszító, valamint gyilkossággal és nemi erőszakkal fenyegető felhasználókat.

A TikTok tele van rasszista, antiszemita videókkal

A fiatalok körében nagyon népszerű, kínai TikTok videómegosztó közösségi oldalon korlátlanul terjed a rasszista és antiszemita tartalom – állítja egy tanulmány.