„Palesztina eltávolítását” sérelmezik a Google és Apple térképeiről

Állítólag a Google és az Apple eltávolítja „Palesztinát” a térképeiről, legalábbis erről ír egy Instagram-felhasználó. Mások szerint viszont „Palesztina” soha nem is szerepelt a térképeken önálló államként.

Az Egyesült Államokat és Izraelt sejti egy kiberaktivista annak a hátterében, hogy „Palesztina” kezd eltűnni a Google és Apple jövőbeni térképes applikációiról — írta a The Jerusalem Post pénteki cikkében.

Az Astagfirviah, illetve Astagfirollah néven emlegetett Instagram-fiók azzal vádolja a két nagy céget, hogy „hivatalosan eltávolítja” Palesztinát a térképeiről.

A felhasználó posztja nagy vihart kavart a közösségi médiában. Sokan azzal vádolják a két óriáscéget, hogy azok megpróbálják eltüntetni a palesztin identitást, valamint megváltoztatni a tényeket annak érdekében, hogy eleget tegyenek Izrael és az Egyesült Államok céljainak.

Az egyik Twitter-bejegyzés szerint „#Izrael ma felhagyott #Palesztina annaxiójával? Ugyanazon a napon az #Applemaps és a #GoogleMaps eltávolította #Palesztinát a világtérképeiről?! #FreePlaestine!!! Örökké kiállok mellettetek! Kérlek, szólaljatok fel! Osszátok!”

Mások szerint pedig bár „a Google eltávolította Palesztinát a térképeiről, ám ez nem jelenti azt, hogy megszűnt volna létezni”.

Ejad Rifal, a Sada Közösségi Központ vezetője, amely a közösségi médiát figyeli a „Palesztinával” kapcsolatos tartalmak szempontjából, megerősítette, hogy

valóban nem Palesztinaként, hanem Nyugati Partként (West Bank) és Gázai övezetként (Gaza Strip) tüntetik fel a térképek a palesztinok lakta területeket.

Mint a The Media Line-nak elmondta: a Google év eleje óta kezdte eltávolítani a palesztin települések és utak nevét a térképeiről, miközben az izraeli utakat megtartotta. Rifal szerint fennáll a veszély, hogy ha a palesztinok ezeket az útvonalakat követik, akkor izraeli településekre jutnak.

Rifal szerint a Trump-kormányzat évszázad egyezményeként beharangozott közel-keleti rendezési terv, valamint az utána következő, jordán-völgyi annexiós terv bejelentése után kezdett eltűnni a Google és mások térképeiről Palesztina mint ország.

A közösségi vezető elmondta azt is, hogy hivatalosan is megkeresték az érintett online platformokat, akik szerinte az izraeli és az amerikai kormányzatra terhelték a felelősséget.

A közösségi médiát elárasztó palesztin posztok és kampányok Rifal szerint segítenek mozgósítani a nemzetközi közvéleményt.

Az aktivista azt állítja, hogy a Facebook például kifejlesztett egy olyan algoritmust, amely automatikusan törli az olyan felhasználói posztokat, illetve fiókokat, amelyek olyan palesztin vonatkozású neveket tartalmaznak, mint a Hamász, a Dzsihád, a Népi Front, a Kasszám, Szaraja, vagy Iszlám Dzsihád, illetve a palesztinok körében mártírokként számon tartott terroristák, vezetők nevei. A Facebook nem is figyeli, hogy mi a szövegkörnyezet, ami Rifal szerint történelmi precedenst teremt a sajtószabadság megsértésére.

Rifal azt is elmondta, hogy a Google-nek is küldtek leveleket, de választ egyelőre nem kaptak.

„Együttműködünk azokkal a nemzetközi intézményekkel, amelyek megvédik a digitális jogokat. A következő napokban intenzív találkozókat folytatunk majd a kérdéssel kapcsolatban” — mondta az aktivista.

Tavaly palesztin aktivisták már elindítottak egy kampányt a felhasználók közösségi médiaplatformokon tapasztalható állítólagos sérelmei miatt. Szerintük a Facebook veszélyt jelent a palesztin tartalmakra, és kettős mércét alkalmaz, amikor az izraeli-palesztin konfliktusról van szó.

Palesztin újságírók szerint pedig a Facebook igazságtalan politikát folytat, amely veszélybe sodorja a palesztin narratívát.

A Twitteren ötezer fős követőtáborral bíró Dzsalal Abuhater palesztin aktivista szerint a „Palesztina” kifejezés soha nem is volt feltüntetve a Google, illetve Apple egyetlen térképén sem.

„Mindig csak Nyugati Partként és Gázai övezetként szerepeltek ezek a területek. Sok barátom megosztotta a posztot a hírről, de én soha nem láttam a Google, illetve Apple hivatalos térképéin a Palesztina kifejezést” — mondta  a palesztin férfi.

Szerinte nem is kellene arra várni, hogy a technológiai óriáscégek legitimálják „Palesztina” létezését, sőt: ezeknek a vállalatoknak a szerepét kellene deligitimálni.

Abuhater felidézett egy példát is, amikor az Instagram eltávolított egy Bella Hadid amerikai modell által közzétett fotót, amelyen az apja amerikai útlevele látható, amelyben a születési helyeként „Palesztina” szerepelt.

A Facebook, amely az Instagram tulajdonában áll, azt írta: nem a „Palesztina” kifejezés miatt távolították el a posztot, hanem amiatt, hogy személyes adatokat tett közzé az interneten.

Amikor az útlevélszámot kitakarták, az Instagram végül elismerte, hogy hibát követett el.

Abuhater ezt cenzúrának nevezte, szerinte ugyanis a nagy technológiai cégek elnyomnak minden, Palesztináról folytatott diskurzust, és ez azt az amerikai politikát tükrözik, amely nem ismeri el Palesztinát államként.

A tények egyébként azt mutatják, hogy „Palesztina” néven soha nem létezett önálló állam a történelemben, a palesztin nép is csak az utóbbi ötven-hatvan évben jelent meg a történelem színpadán Jasszer Arafat, néhai PLSZ-vezető találmányaként.

Izrael budapesti nagykövete: „A vírus felülírta az annektálás sürgősségét”

Interjú Yacov Hadas-Handelsmannal arról, hogy mi ment mellé az izraeli koronavírus megfékezésében, és mi szükség van az annektálásra.