Izraelben egyéni vállalkozók követeltek pénzügyi támogatást

Egyéni vállalkozók, munkanélküliek ezrei, akiket anyagilag súlyosan érintettek a koronavírusjárvány alatti korlátozások, pénzügyi támogatást követeltek szombaton Izrael második legnagyobb városában, Tel-Avivban – írja az MTI.

A megmozdulás annak ellenére megszerveződött, hogy a kormány mindent megtett a tiltakozás leállítására, egyebek között egy csütörtökön nyilvánosságra hozott segélycsomaggal is.

A kormányfő Benjámin Netanjahu, valamint Jiszráel Kac pénzügyminiszter pénteken még tárgyalt is az egyéni vállalkozók, az üzlettulajdonosok és a munkanélküliek képviselőivel.

Netanjahu azt mondta, hogy a tervet jóváhagyásra beterjesztették a jövő heti kormánykabinet elé, ezt követően a támogatásokat azonnal átutalják az egyéni vállalkozóknak és üzlettulajdonosoknak.

A tüntetők azonban nem hisznek az ígért terv megvalósulásában, és nyomást akartnak gyakorolni a kormányra, amíg lehet. A szombati megmozdulás egyik résztvevője a Tizenkettes tévécsatornának azt mondta, akkor hagyják abba a tiltakozást, ha az ígért pénz már a bankban van.

Izraelben a munkanélküliség jelenleg 21 százalékos.

A rendőrség, miközben az országban egyre több a vírusfertőzött és várható a járvány második hulláma, elővigyázatosságból 1800 főben maximálta a megmozdulás résztvevőinek számát. Ennek ellenére úgy tűnt, hogy ennél sokkal többen vonultak az utcára.

Az izraeli kormány pénteken öt városban, közte Jeruzsálemben, újra bevezette a kijárási tilalmat. Az egészségügyi minisztérium szombat este megerősítette, hogy az elmúlt 24 órában 1360 újabb fertőzéses esetet regisztráltak.

A bírálatok különösen Netanjahut érintik azért, ahogyan a koronavírusjárványt kezelte az országban. Kritikusai azt vetik a kormány szemére, hogy túl hamar lazított a járványügyi korlátozásokon, és nem tudott felkészülni a járvány egy második hullámára.