Vallási vezetők kérik, hogy az EU továbbra is törődjön a vallásszabadsággal

Az EU megszünteti a vallásszabadságért felelős különmegbízott posztot, ami ellen a három nagy monoteista vallás vezetői tiltakoznak.  

A vallásszabadságért felelős különmegbízott pozíciót 2016-ban hozta létre az Európai Unió, mert így kívánt több figyelmet fordítani az Iszlám Állam által üldözött kisebbségekre. A különmegbízottnak az volt a feladata, hogy az Unión kívüli országokban lobbizzon a vallásszabadságért. Az EU Bizottság azonban úgy döntött nincs szükség erre a posztra és átcsoportosítják a feladatait az egyik alelnöknek és a humanitárius képviselőnek – számolt be a Deutsche Welle.

„Ez nem egy biztató jelzés Európa részéről egy olyan időszakban, mikor a zsidók és más vallási kisebbségek is egyre többször kerülnek az online  és utcai gyűlölet célpontjává és mikor a szabad vallásgyakorlás is egyre nagyobb veszélyben van” – nyilatkozta Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke.

Az Ursula von der Leyen által vezetett Bizottság június közepén döntött a pozíció megszüntetéséről. Több vallási vezető szerint fontos, hogy a vallásszabadság kiemelt missziója legyen az Európai Uniónak.

Aiman Mazyek a németországi muszlimok központi bizottságának vezetője szerint még az Unión belül is folyamatosan korlátozni akarják a vallásszabadságot miután több helyen betiltották a teljes testet eltakaró burkát és korlátozták a vallási törvényeknek megfelelő vágóhidak munkáját is.

Metropolitan Augustinos a német ortodox egyház vezetője szerint is fontos lenne a pozíció megőrzése. A vallási vezető szerint Európának határozottabban kellene véleményt nyilvánítani olyan ügyekben, mint a Hagia Sophia mecsetté alakítása.

A különmegbízott pozíciót Jan Figel szlovák politikus töltötte be.