„Svájcban mindennapos az antiszemitizmus”

Egy felmérés szerint a svájci zsidók 50%-át érte antiszemita incidens az elmúlt öt évben. 

A Zürichi Egyetem Alkalmazott Tudományok Intézete tanulmányt készített a Svájcban élő zsidókról. Az országban 18 ezer zsidó él, ebből 500 vett részt a kutatásban, akiknek fele azt nyilatkozta, hogy érte valamilyen antiszemita incidens az elmúlt öt évben – írja a Jerusalem Post. 

Dirk Baier, a kutatást vezető professzor azt nyilatkozta, hogy más nyugat-európai országokkal ellentétben Svájcban elsősorban a középosztályban a legerősebb az antiszemitizmus. Baier szerint más nyugati országokban elsősorban a bevándorlók és szélsőségesek az antiszemiták, azonban Svájcban a jómódú, középosztály a leginkább zsidóellenes.

A professzort nem lepték meg az eredmények ugyanis nemrég a kormány készített egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy tízből egy svájcinak negatív véleménye van a zsidókról.

„Egyfajta ‘mindennapos antiszemitizmus’ van Svájcban. Nagyon elterjedt a verbális zaklatás az utcákon, a munkahelyen és az iskolában is” -nyilatkozta Dominic Pugatsch, aki egy rasszizmus és antiszemitizmus elleni alapítványt vezet.

Fizikai támadás a megkérdezettek 3,5%-át érte, és 6% nyilatkozta azt, hogy vandál támadás érte a tulajdonát.

Egy résztvevő beszámolt arról, hogy inkább nem hord kipát, mert fél attól, hogy megtámadják az utcán. Korábban kipában járt és többször antiszemita szidalmakat kiabáltak neki, például azt, hogy „Heil Hilter.”

„Európában az antiszemitizmus rendszerszintű probléma”

Büchler Tamás, a magyar zsidóság ismert aktivistája felügyeli azt az EU-pályázatot, amely új módszerekkel kívánja visszaszorítani az antiszemitizmust. Interjúnk.