Horvátországban nyert a jobbközép, de kérdés, mire megy vele

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) nyert a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani – derült ki az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésből.

Az exit poll-adatokat a Nova tévécsatorna este hét óra után hozta nyilvánosságra.

A húszezer választó megkérdezésén alapuló felmérés szerint a HDZ 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (SDP) által alapított Restart Koalíció 44 mandátumot szerzett a 151 fős száborban.

A harmadik helyen a januári elnökválasztáson harmadikként befutó Miroslav Skoro eszéki horvát üzletember, népszerű énekes által létrehozott Haza Mozgalom nevű párt áll 16 mandátummal.

További 8-8 mandátuma van a Híd Függetlenek Listája (Most) és a Mozemo! (Képesek vagyunk rá!) nevű újbalos pártok és a zöldek szövetségének, valamint három mandátumot szerzett még a Párt névvel és vezetéknévvel (Stranka imenom i prezimenom) balközép pártok szövetsége.

Branko Bacic, a HDZ alelnöke kijelentette: nem lepődtek meg az eredményen.

„Már az elején bejelentettük, hogy az a célunk, hogy megismételjük a 2016-os választások eredményét, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésből pedig kiderült, hogy ez még jobb is lehet” – mondta. A HDZ számít a diaszpóra három képviselőjére, akik természetes szövetségesei a pártnak.

Az SDP-ben csalódottak az eredmények miatt, mivel sokkal több mandátumra számítottak. Rajko Ostojic, a párt alelnöke szerint százezerrel kevesebben mentek el szavazni, mint négy évvel ezelőtt, ez pedig kihatott a választások eredményére. Hozzátette: Zágrábban nagyon rosszul szerepeltek, de a népnek mindig igaza van.

Bár a kormány mandátuma eredetileg október 14-én járt volna le és a következő választásokat december végéig kellett volna megtartani, a horvát parlament a konzervatív-liberális kormánykoalíció javaslatára május 18-án feloszlatta magát.

A kormány szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet most kedvez a választások megtartásának, őszre pedig sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenéznie az országnak, emiatt akarták megerősíteni a belpolitikai stabilitást egy új parlamenti többséggel.

Fontolja meg, elutazik-e most Horvátországba vagy Szlovéniába

Mindkét országban nőtt az új koronavírussal fertőzöttek száma, de a két kormány egyaránt úgy véli, nincs ok az aggodalomra.