76 éves talányt oldott meg a Jád Vásem

A jeruzsálemi Holokauszt múzeum és emlékhely kutatásai egy 76 éves rejtélyt oldottak meg, adta hírül az intézet Facebook oldalán.

Moshe Reicherről csak igen keveset lehetett tudni azon kívül, hogy 1910-ben Lengyelországban született, feleségével Ethellel két gyermekük született, Olaszországba menekült a Holokauszt idején, ahol letartóztatták és 1944-ben eltűnt.

Azóta, mintegy 76 éve nem tudni, mi történt pontosan Reicherrel.

Azonban tavaly, egy Jád Vásem intézeti program keretében Shoshana Yosef, Reicher vejének unokatestvére elhatározta, hogy felkutatja távoli rokonát és az intézet archívumában számos részletet ismert meg az eltűnt Reicherről, így például meggyilkolásának dátumát, a család más tagjainak tragikus halálát, a tömegsírt, melybe be lettek dobva illetve az emlékhelyet, mely az olaszországi tömegsír helyén áll.

Yosef DNS-vizsgálat alapján megállapította, hogy Reicher valóban rokoni kapcsolatban állt unokatestvérével, David Reicherrel, ezzel megoldódott egy igen régi családi rejtély.

„Sok évig csak annyit tudtunk apósomról, hogy egy nap elment otthonról és soha nem tért vissza. Most végre megtudtuk mi is történt vele” – mondta David Reicher.

A Jád Vásem Intézet a világ legnagyobb és legjelentősebb Holokauszt emlékhelye és kutatóközpontja, mintegy 220 millió oldalas dokumentum gyűjteménnyel rendelkezik.