Izraelben maradhat a magyar szexrabszolganő

Chile Ezra 1997-ben vált az lánykereskedők áldozatává.

Egyéves tartózkodási engedélyt kapott az a ma 44 éves, magyar származású nő, akit 1997-ben vittek emberkereskedők Izraelbe — írta a Haaretz. Sorsáról az izraeli belügyminisztérium döntött hétfőn, az engedély lejártát követően várhatóan újra felülvizsgálják az ügyét.

A lap beszámolója szerint Chile Ezra korábban drogfüggő volt, azonban 12 éve tiszta, és Izraelben mára az emberkereskedelem elleni harc szimbólumává vált.

Ezra gyermekként családon belüli erőszak és szexuális bántalmazás áldozataként nőtt fel, fiatal korában vált anyává. Alkohol- és gyógyszerfüggővé lett, 22 éves korában pedig lánykereskedők kezére jutott, akik 1997-ben Izraelbe vitték. Útlevelétől megfosztották, és egy olyan bordélyházba vitték, ahol heti hétszer, naponta 20 órában prostitúcióra kényszerítették.

Fogvatartóitól ugyan sikeresen megszökött, de továbbra is drogfüggő maradt és prostituáltként élt tovább az országban, ahol egy izraeli férfival élt párkapcsolatban. A börtönből frissen szabadult férfi egy bordélyházban dolgozott, mindketten az utcán éltek egy Tel-Aviv környéki buszmegállóban.

2015-ben Ezra partnere elhunyt, ezután megtagadták a nő izraeli tartózkodási kérelmét. A döntés ellen fellebbezett, majd tavaly novemberben hivatalosan is az emberkereskedelem áldozataként regisztrálták a zsidó államban.

Az elmúlt kilenc évben rendszeresen tartott előadásokat, valamint munkájával segíteni próbált a bajba jutott prostituáltak számára. Arcát vállalva szerepet vállalt egy filmben is („A Whore Like Me”), amit Ophir-díjjal jutalmaztak.