Összetűzések veszélyére figyelmeztetett Izraelben a német külügyminisztérium

Összetűzések veszélyére figyelmeztetett Izraelben a német külügyminisztérium pénteken Júdea-Szamária („Ciszjordánia”) jelentős részeinek tervezett izraeli annektálásával összefüggésben.

„További zavargásokra és biztonságot érintő incidensekre lehet számítani Izraelben és a palesztin területeken, amennyiben július 1-jével bejelentik az annektálási terveket, ahogyan azt jelenleg Izraelben fontolgatják” – olvasható a tárca közleményében.

A minisztérium szerint különösen Júdea-Szamáriában fordulhatnak elő gyakrabban összecsapások a biztonsági erők és palesztin tüntetők között. „Nem zárható ki az incidensek elszaporodása a Gázai övezetben és annak határtérségében, különösen a gázai határkerítés 40 kilométeres körzetében” – tette hozzá.

A német külügyminisztérium mindenekelőtt a Gázai övezetbe történő utazások elkerülésére hívott fel, de a legszükségesebb utak kivételével nem tanácsolta a júdea-szamáriai utazásokat sem. A koronavírus-járvány nyomán elrendelt beutazási tilalom miatt külföldiek egyelőre nem utazhatnak Izraelbe.

Várhatóan néhány nap múlva jelenti be Izrael, hogy kiterjeszti az izraeli törvénykezést Júdea-Szamária meghatározott részeire, de egyelőre nem lehet tudni, hogy milyen mértékű lesz az annektálás.

Izrael az eredeti elképzelések szerint Júdea-Szamária mintegy 30 százalékára tervezi kiterjeszteni szuverenitását összhangban azzal a tervvel, amelyet Donald Trump amerikai elnök kormánya dolgozott ki a közel-keleti konfliktus rendezésére. A palesztinok és az arab országok is elutasítják a javaslatot.

Az Izraelben létrejött nagykoalíciós megállapodás értelmében Benjámin Netanjahu július 1-jén kezdheti meg az annexió előkészítését az Egyesült Államokkal egyeztetve. Izrael 1967-ben, az úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el Júdea-Szamária ősi zsidó területeit, ahol azóta rengeteg zsidó település épült, amelyeken mintegy félmillió ember él, de ezeket a területeket a nemzetközi jog nem ismeri el Izrael részeként, a településeket pedig a nemzetközi joggal ellentétesnek tartja a nemzetközi közösség jelentős része.