Videó: Újra látogatható a Kristályéjszakán elpusztított zsinagóga

Breslau zsinagógája volt az egyik legnagyobb Németországban, a város ma már Wroclaw néven Lengyelországhoz tartozik. A templomot a Kristályéjszakán pusztították el 1938. novemberében. Most digitálisan újjáépítették, így a ma élő emberek is „beléphetnek” a gyönyörű épületbe – írja a zsido.com a Jewish Heritage Europe cikke nyomán.

Már több mint két évtizede dolgoznak azon szakemberek, hogy elpusztított zsinagógákat rekonstruáljanak digitálisan, különösen azokat, amelyek a Kristályéjszakán és a II. világháborúban semmisültek meg.

Nemrég az egykor Wroclawban (Breslau) állt, Új Zsinagógaként ismert épület 3D-s változatát készítették el. 1865 és 1872 között építették, 1938-ban rombolták le. A város ekkor még a Német Birodalom területén volt.

Digital Reconstruction – New Synagogue in Breslau

The Project „The New Synagogue in the Context of Three Religious Communities. Digital Reconstruction and Documentation of the New Synagogue in Breslau” offers a unique opportunity to explore the 1938 destroyed synagogue (https://www.new-synagogue-breslau-3d.hs-mainz.de/).

Edwin Oppler tervezte az épületet, ez volt a második legnagyobb zsinagóga a II. világháború előtt német nyelvterületen. Edwin Oppler öt nagy zsinagógát tervezet, mindegyiket lerombolták.

A projekt célja nem csak az épület dokumentálása, hanem elhelyezése az adott korban és társadalomban – olvasható a cikkben.

Synagoge am Anger in Breslau

New Synagoge in Breslau (Synagoge am Anger in Breslau), destroyed 1938 by Nazis. Digital source-based reconstruction for the AR application “kARtka z synagogą” (https://arvr.hs-mainz.de/de/), Copyright: AI MAINZ, 2018. – Synagoge am Anger in Breslau – 3D model by AI_MAINZ