Kormánydelegáció vizitált a Rumbach utcai zsinagógában

Több állami vezető is felkereste kedden a páratlan szépségű, felújítás alatt álló budapesti helyszínt. 

A Mazsihisz honlapján megjelent hírből kiderül, hogy a szervezet elnöke, Heisler András köszönetét fejezte ki az intézményben vizitáló politikusoknak a kormány támogatásáért, amelynek révén az 1872-ben emelt épület eredeti pompájában újulhat meg.

A kormány képviseletében Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és két kollégája — Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár és Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár — nézte meg a 3,2 milliárd forintból évek óta épülő-szépülő zsinagógát.

A Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga teljes körű, műemléki rekonstrukciójára a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosít állami forrásokat. Az évekig méltatlanul állt épületet három éve kezdték felújítani.

A világhírű bécsi építőmester, Otto Wagner által tervezett épület várhatóan idén télen, a Hanuka ünnepe előtt már látogatható lesz. A zsinagóga a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) tulajdona, felhatalmazása alapján felújítását és egy újszerű, Együttélés Háza kiállítás létrehozását a Mazsihisz az állami támogatás címzettjeként végzi.