Javul a helyzet a briteknél, nyitnak az éttermek, szállodák

A nagy-britanniai koronavírus-járvány enyhülése immár lehetővé teszi, hogy a jövő hét végén Angliában kinyithassanak a vendéglátóhelyek, a szállodák, a múzeumok, a turistalátványosságok, és lazítani lehet az emberek közötti kötelező távolságtartást előíró szabályt is – mondta kedden a brit miniszterelnök.

Boris Johnson a londoni alsóház képviselőinek tartott tájékoztatójában elmondta: az új fertőzések száma naponta 2-4 százalékkal csökken.

Négy héttel ezelőtt Angliában átlagosan minden 400 ember közül egy volt koronavírus-fertőzött, június első felében azonban a fertőzöttek aránya már csak 1:1700 volt – mondta a konzervatív párti brit kormányfő.

Hozzátette: május 11-én Angliában, Walesben és Észak-Írország 1073 pácienst vettek fel a kórházak koronavírus-fertőzés miatt, június 20-ára azonban a Covid-19-betegséggel újonnan kórházba szállítottak száma 74 százalékkal 283-ra csökkent.

Johnson hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a július 4-től tervezett enyhítések feltételesek és visszafordíthatók a járványhelyzettől függően.

A baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások március végi bevezetése óta nem mért mélypontra csökkent az újonnan kimutatott fertőzések és a halálesetek napi száma Nagy-Britanniában.

Hétfőre egy nap alatt 15 koronavírus-beteg halálát regisztrálták. Ez a legalacsonyabb napi halálozási adat azóta, hogy március 23-án érvénybe léptek a járvány megfékezését célzó intézkedések. Hétfői adat szerint Nagy-Britanniában eddig 42 647 olyan beteg halt meg, akinek szervezetében szűrővizsgálattal kimutatták az új koronavírus jelenlétét.

Izraelben újranyitják a kórházak koronaosztályait

Az egészségügyi minisztérium szombat este közzétett adatai szerint a kórházi ápolásra szoruló betegek száma a hét végén több mint 53 százalékkal emelkedett.