Holokauszt emlékmű Ausztriában

Hétfőn megkezdődött annak az emlékműnek a felépítése, amely első ízben állít emléket köztéren a több tízezer osztrák áldozatnak.

Ausztria hosszú évtizedekig a Harmadik Birodalom egyik áldozataként tekintett saját XX. századi történelmére. Azzal együtt, hogy az 1938-as „Anschluss”-t — az ország bekebelezését, annektálását — Bécsben többségében kitörő lelkesedéssel fogadták.

Ezt abban a The Jerusalem Post cikkben írják, amelyik szerint több éves előkészületek után

hétfőn elkezdődtek a munkálatok az ország első nyilvános téren elhelyezett holokauszt emlékművénél.

A lap szerint ezzel Ausztria követi Németországot, amely már évekkel ezelőtt nyíltan szembesítette állampolgárait a második világháború során vállalt felelősségével. „Ausztria nem csak áldozat, hanem elkövető is volt” a holokauszt alatt — fogalmaznak az írásban.

Az új osztrák emlékmű látványterve.

„Az emlékezés azt jelenti, hogy emléket állítunk a soá áldozatainak. Ez az emlékezés és a történelmünk növeli a felelősségünket. A felelősségünket abban is, hogy együtt tegyünk meg mindent azért, hogy soha többé ne történhessen meg olyan, mint a holokauszt — mondta Oskar Deutsch, az osztrák zsidók közösségének elnöke a hétfői munkálatok megkezdésének apropóján.

Az új emlékművet egy belvárosi parkban építik fel, az Osztrák Nemzeti Bank előtt. Tervek szerint az építkezéssel jövő tavaszra készülhetnek el, az emlékhely egy csöndes, magába néző megemlékezés helyszíne lehet. Hatalmas kőtáblákkal alkotnak egy körteret a fákkal ölelt parkban, és az emlékműveken látható lesz az ország 64 259 zsidó áldozatának neve.

A hétfői eseményen megjelent az osztrák törvényhozás képviseletében Wolfgang Sobotka, a parlament elnöke is. „Nincs lehetőségünk helyrehozni a megtörténtet, csak emlékezni van lehetőségünk” — fogalmazott az AP beszámolója szerint.

Első világháborús emlékművé nyilváníthatják a XII. kerületi turulszobrot

A Magyar Nemzet szerint egyidejűleg pályázatot írnának ki egy új második világháborús emlékhely terveire.