Palesztinok ezrei tüntettek hétfőn az izraeli annektálás ellen

Palesztinok ezrei tüntettek hétfőn Jerikóban Júdea-Somron jelentős részeinek tervezett izraeli annektálása ellen.

„Ne adják fel. Mindannyian békét szeretnénk” – hangoztatta Nyikolaj Mladenov, az ENSZ közel-keleti különmegbízottja a tüntetőkhöz intézve szavait. A megmozduláson több külföldi diplomata is részt vett.

A tiltakozást a Palesztin Autoritást kormányzó Fatah párt szervezte. Az akció Mahmúd Abbász palesztin elnök pártjának mozgósítási képességét volt hivatott tesztelni és egy sor rendezvény nyitányaként szolgál, amelyek mind a tervezett annexió ellen irányulnának.

Az izraeli kormánykoalíciós megállapodás értelmében Benjámin Netanjahu miniszterelnök az Egyesült Államokkal egyeztetve július 1-jén megkezdheti az elcsatolás előkészítését. A nemzetközi közösség nagy része óva intette az izraeli kormányt attól, hogy a zsidó állam bekebelezze ezeket a területeket, felhívva a figyelmet, hogy a terv várhatóan nem békét, hanem erőszakot fog szülni.

A palesztinok az ún. Ciszjordánia és a Gázai övezet területén szeretnék létrehozni független államukat, melynek Kelet-Jeruzsálem is része lenne. Ezeket a területeket Izrael az 1967-es, úgynevezett hatnapos háborúban foglalta el. Ciszjordánia hivatalosan nem része Izraelnek, a nemzetközi közösség a Jordán folyó nyugati partját megszállt területnek tekinti, ám a területen épített zsidó telepeken több százezer ember él.

Az emberek a koronavírus-járvány és a fertőzöttek számának utóbbi időben történt erős emelkedése ellenére vettek részt a hétfői tiltakozó akción. A két palesztin területen, Ciszjordániában és a Gázai övezetben eddig 975 fertőzöttet azonosítottak, akik közül hárman elhunytak a betegségben.