Különös állatkísérletekre derült fény az izraeli hadseregben

A hadsereg szerint mindent a szabályoknak megfelelően tesznek, az állatvédők viszont aggódnak.

Több száz állatokkal végrehajtott kísérletről számolt be nemrég a Ynetnews című izraeli lap a Jerusalem Post szerint. Beszámolók alapján az izraeli hadsereg olyan módszerekkel kísérletezik, amikkel nemcsak katonáik életét és védelmét biztosíthatják, hanem meglévő képességeiket is fejleszthetik — például az Oketz nevű kutyás egységnél.

A lap szerint az elmúlt három évben legalább tíz kutyát vontak be különböző kísérletekbe.

A hadsereg egyik leszerelt tagja arról számolt be, hogy a kutyákat gyakran szaglás-tesztek alá vonják. Példaként egy olyan esetre utalt, amikor a katonák egy palesztin járművet szeretnének megközelíteni az utasok veszélyeztetése nélkül, ezért kutyákat küldenek elsőként a helyszínre, amik kellő fegyelmet keltenek, mivel az iszlám vallás alapján tisztátalannak tekintik őket.

A forrás szerint az állatokat a kísérletek során sosem teszik ki veszélynek, és ezek az akciók mindig világos célokkal történnek. Ennek ellenére több állatvédő szervezet is aggodalmának adott hangot, és azt kérik, hogy az állatok biztonsága érdekében kerüljenek nyilvánosságra további részletek.

Ráadásul a sajtónak több katona is arról számolt be, hogy részt vettek olyan akciókban, ahol az állatok veszélynek voltak kitéve, és azok több alkalommal sokkos állapotba kerültek vagy elpusztultak.

Arye Eldad professzor éveken át töltött be olyan pozíciót a hadseregben, ahol jóváhagyta az állatkísérleteket. Szerinte léteznek szituációk, amik esetében kizárólag állatokkal lehet helyettesíteni az emberi szervezetet. Példaként elmondta, hogy egyszer olyan kísérletet hagyott jóvá, amiben azt tesztelték, miként működik egy tank szellőzőrendszere, ha a járműben tűz keletkezik vagy rakétatámadás éri.

„Egyetlen módszert — még számítógépeset sem — ismerek, amivel az égésre adott reakciókat lehetne vizsgálni”

— fogalmazott a nyugalmazott szakember, aki hozzátette: a hadsereg biztonsága miatt nem tehetnek közzé információkat minden akcióról.

A legfrissebb hírekre adott válaszul a hadsereg szóvivője közleményében azt felelte, hogy nagyon ritkán használnak állatokat az orvosi kutatások és kiképzések során. Továbbá, ha ilyen történik, akkor azokat minden alkalommal állatorvosi felügyelettel és a jogszabályoknak megfelelően végzik.