Torontó gyűlölet-bűncselekményeinek leggyakoribb célpontjai a zsidók

A kanadai nagyvárosban tavaly regisztrált 139 gyűlölet kifejezésével kapcsolatos bűneseményből 44 volt antiszemita jellegű.

Az újonnan közzétett rendőrségi adatok tanúsága szerint a zsidók voltak a gyűlölet-bűncselekmények leggyakoribb célpontjai tavaly Torontóban és környékén – írja a The Algemeiner.

Mindent összevetve a Torontó városában tavaly regisztrált 139 gyűlölet kifejezésével kapcsolatos bűneseményből 44 a zsidókat célozta meg. Ez az összes eset 32 százaléka.

A szomszédos York-i régióban az összes nyilvánosságra került esemény (133) közül a zsidók 40 alkalommal váltak alanyaivá a gyűlölködésnek – vagyis az esetek 30 százalékában.

„Le vagyunk sújtva, hogy a trendek, amelyekre jó ideje próbáljuk felhívni a figyelmet, kezdenek beérni, és az antiszemitizmus riasztó növekedése tovább erősödik”

– nyilatkozta Michael Mostyn, a B’nai Brith kanadai vezetője. „Felszólítjuk a kormány valamennyi illetékesét, hogy ismerjék fel a problémát, és azonnal kezdjenek el küzdeni ellene, a B’nai Brith az antiszemitizmus kezelésére összeállított nyolc pontból álló terve segítségével”.

„Európában az antiszemitizmus rendszerszintű probléma”

Büchler Tamás, a magyar zsidóság ismert aktivistája felügyeli azt az EU-pályázatot, amely új módszerekkel kívánja visszaszorítani az antiszemitizmust. Interjúnk.