Hárman meghaltak egy angliai terrortámadásban

Egy 25 éves líbiai férfi megölt három embert és további hármat megsebesített a dél-angliai Reading városában.

A rendőrség közölte, hogy egy 25 éves readingi lakhellyel rendelkező férfit vettek őrizetbe gyilkosság gyanújával a támadás helyszínén, a Forbury Gardens nevű parkban, és jelenleg mást nem keresnek az ügyben. A tájékoztatás szerint a három sérült állapota súlyos.

A Sky News beszámolt róla, hogy a gyanúsított líbiai származású és a lakását a terrorelhárító rendőrök kutatták át.

A közlemény szerint nincs olyan arra utaló jel, hogy a lakosságot bármilyen további veszély fenyegetné, de a rendőrség éberségre int mindenkit, és arra, hogy ha bárki bármi gyanúsat észlel, azonnal jelentse.

Ian Hunter főfelügyelő, a Thames Valley Police bűnüldözési osztályának vezetője vasárnap hajnalban közölte, hogy a rendőrség nem terrorincidensként kezeli a támadást. Hozzátette ugyanakkor: a nyomozók továbbra is nyitott kérdésnek tartják, hogy mi lehetett a gyilkosság indítéka, és a vizsgálatot a délkelet-angliai terrorizmusellenes rendőri ügyosztály is segíti.

Délutánra azonban mégis úgy ítélték meg, hogy terrorcselekmény történt Readingben.

Az országos terrorizmusellenes rendőri hálózat területileg illetékes parancsnoksága – Counter Terrorism Policing South East (CTPSE) – vasárnap délutáni bejelentésében közölte, hogy átvette a támadás hátterének felderítését célzó nyomozás irányítását. A CTPSE megerősítette, hogy a késelés gyanúsítottja, egy 25 éves férfi, akit a helyszínen elfogtak, továbbra is rendőrségi őrizetben van.

Neil Basu, a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoka rövid vasárnapi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a rendőrség az ügyben nem keres más gyanúsítottat.Hozzátette, hogy eddig 41 szemtanú jelentkezett a hatóságoknál.

A BBC közszolgálati médiatársaság által név nélkül idézett biztonsági források szerint a férfi feltehetőleg líbiai. A The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lap úgy értesült, hogy a késes támadás elfogott gyanúsítottjának neve Khairi Saadallah. A lap úgy tudja, hogy Saadallah néhány éve menekültként érkezett Nagy-Britanniába a háború sújtotta Líbiából.

A Telegraph forrásai szerint a vizsgálat irányítói úgy tartják, hogy a gyanúsított elmekórtani állapota is jelentős tényező volt a Readingben elkövetett támadásban.

A brit médiában idézett szemtanúk szerint a parkban szombat este sokan időztek, és a férfi „egyik csoporttól a másikig futva” támadt rá a pihenőkre. Ezután menekülni próbált, de a rendőrök elfogták. A BBC helyszíni beszámolója szerint nem sokkal ezután tucatnyi fegyveres, pajzsokkal felszerelt rendőr hatolt be egy readingi társasházba, ahonnan három órával később hangos dörrenés hallatszott, majd a rendőrök távoztak.

A The Sunday Telegraph forrásai szerint a rendőrök a gyanúsított lakásában tartottak házkutatást, és számos tárgyat, köztük egy nagyméretű körfűrészt elvittek.

Hunter szerint voltak olyan jelentések, hogy az incidens kötődhet a Black Lives Matter (BLM) nevű csoport által nem sokkal a támadás előtt tartott rasszizmusellenes megmozduláshoz. A főfelügyelő azonban leszögezte, hogy a BLM demonstrációja semmilyen módon nem kötődik a késeléses incidenshez, amely a tüntetés vége után három órával történt.

A brit médiában idézett szemtanúk szerint a parkban szombat este sokan időztek, és a férfi „egyik csoporttól a másikig futva” támadt rá a pihenőkre. Az internetre felkerült egy videó, ahol két járókelő megpróbál újraéleszteni egy sebesültet, de a rendőrség kérte, hogy a családtagokra való tekintettel a szemtanúk a rendőrségnek küldjék el a videókat és ne tegyék fel azokat az internetre.

Nagy-Britanniában legutóbb tavaly november 29-én történt halálos áldozatokkal járó késeléses támadás, de arról a rendőrség azonnal megállapította, hogy terrorcselekmény volt. Annak a merényletnek az elkövetője, Usman Khan a londoni City pénzügyi központjában, a London híd közelében két embert megölt, hármat megsebesített, mielőtt a rendőrök agyonlőtték.

(Borítókép: EPA/WILL OLIVER)